Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

Valóban le kell váltani a magyar népet?

2013. szeptember 08. - Nemzetstratégia

Sokan teszik fel ezt a -részben/egészben önmarcangolónak tekinthető - kérdést a blogszférában. Keresik-kutatják az igazságot, néha rátapintanak egy-egy fontosabb pontra. Nem vagyunk eléggé demokraták, nem vagyunk eléggé polgárosultak, nem vagyunk eléggé optimisták. Egy nagyon fontos dolgot figyelmen kívül hagynak.

Az adott rendszerek többségében a változások 80%-a a résztvevők 20%-ától származik. Ezt hívjuk a Pareto-elvnek.

Hívják még a "létfontosságú kevés elvének" a "kevés faktor-elvnek". Vilfredo Pareto olasz közgazdász fedezte fel 1906-ban, miután megfigyelte hogy a föld 80%-a a tulajdonosok 20%-ának kezében volt.

Az üzleti életben általános szabály: "az eladásaid 80%-a a klienseid 20%-ának köszönhető", más szavakkal: a hasznod 80%-át a klienseid 20%-a termeli ki. Hasonló észrevétel még, hogy a világ GDP-jének 80%-a az emberiség 20%-ától származik. Akit érdekel a kibővített lista, az angol nyelvű wiki-linken megtalálja.

Vigyázó szemünket ezen tudással felvértezve vessük most Magyarországra. A GDP-s hasonlat alapján nálunk a fő mozgató erőnek nyilván a társadalom anyagi értelemben legfelsőbb 20%-a adódik. Ez a legfelső 20%- fogalmi értelemben lefedi, amit "elit"-néven szoktunk nevezni. Vitatkozhatunk róla hogy valóban pontosan 20%, vagy kisebb (valószínűleg kisebb), de részletkérdés.

Összefoglalva tehát: a magyar társadalomban lezajlott folyamatok döntő többségéért egy szűk kisebbség felelős. Nem a pontos %-ok az érdekesek (hogy valóban, a patikamérlegen kiszámolt 20%- felelő-e a történések 80%-áért), hanem az arány.

És amennyiben az arányt a valós tapasztalatainkkal összevetjük, azt látjuk, hogy nagyjából alkalmazható a Pareto-elv: a változások döntő többsége a egy szűk érdekkör, esetünkben a vezető rétegtől, az elittől származik.

A maradék 80%, vagyis a túlnyomó többség csak a történések csekély részét irányítja. Amennyiben ezen 80%-ot a néppel azonosítjuk, akkor láthatjuk, hogy érdemtelenül hibáztatjuk őket. Van felelőssége az átlagembernek, vagyis a nép tagjának, de korántsem annyi, amennyit a nyakába igyekeznek varrni.

Tegyünk föl egy releváns kérdést: a rendszerváltás rendszerének kialakításáért ki a a felelős? A főbb megegyezések, a keretek kialakítása, vagyis a lényegi elemek megtárgyalása az "ellenzéki kerekasztal"-tárgyalások eredménye. Ezen tárgyalások pedig a régi elit és az új, feltörekvő elit tagjai között folytak, sokszor személyes kapcsolatokkal és rengeteg átfedéssel. Erről sokat lehetne írni, de talán majd máskor.

Lényeg, hogy az elit (a "20%", vagy még kisebb rész) döntötte el a rendszerváltás hajnalán, hogy milyen lesz itt a rendszer, nem  az átlagpolgár (a "80%"), tehát az elit a felelős, nem az átlagember. Ez így leírva közhelyesen hangzik, mégis, nagyon sokan mintha elfeledkeznének erről.

Nem magunkat kell marcangolni, hogy mit rontottunk el. Az elitet, vagyis az elit személyi összetételét kell megváltoztatni, és akkor lesz változás. Egyébként nem. Az elitet meg lehet változtatni belülről, felülről és kívülről, alulról (a nép irányából) viszont nagyon ritkán. Vegyük sorra:

belülről: amennyiben az eliten belül egyes érdekcsoportok viszályt szítanak, konfliktust kezdeményeznek, a hatalom megragadásáért. Látunk ilyet ma Magyarországon? Legutóbb Csányi szólt be, de aztán sietett is megnyugtatni a nagyérdeműt, hogy ő a Fidesz legjobb barátja.

felülről: amennyiben van egy szimbolikus figura, pl.egy király vagy köztársasági elnök, aki látva az elit áldatlan viszonyait, felülről belenyúl a viszonyokba, újrakeveri a kártyákat, megváltoztatja a leosztást: Ma MO-n van ilyen? nyilván nincs ilyen, a Közt. elnöknek gyakorlatilag semmi jogköre ezirányban nincs, egyébként is a Fidesz megbízható kádere. Áder, a káder.

alulról: a nép fellázad, és elkergeti az elitet, vagy legalábbis annak egy részét: a történelemben nagyon kevés ilyenről tudunk, és ahol meg is történt, pl. a Francia forradalomban, az újdonsült elit elég hamar frakcióharcokban számolta föl önmagát, hogy aztán egy olyan (kívülről jövő) egyeduralmat  hozzon létre (Császárság, Napóleon), aminek hatalmáról és erejéről a régi francia királyok is csak álmodhattak. Egyébként is: ha a nép nekiáll arisztokratákat kínozni és akasztani, jellemzően nem azok szokták kapni a büntetést, akik megérdemelnék (ők jó előre meg szokták szimatolni a bajt és elhúznak), hanem rendszerint a (relatíve) ártatlanok szoktak szenvedni, pl. arisztokrata aranyifjak, selyemfíúk, stb. Ezen mód tehát nem működik.

kívülről: katonai hódítás, esetleg jól megszervezett puccs útján egy külső hatalmi centrum átveszi a hatalmat. Az első esetben idegen államról van szó, a második esetben pedig egy az adott ország nyelvét beszélő hatalmi csoportosulásról, vagy karizmatikus emberről. Erre jó példa a korzikai Napóleon, az osztrák Hitler, vagy a grúz Sztálin. Lehetne őket "alulról jövőknek", a nép embereinek is tekintetni, mégis, az adott helyzet ismeretében elmondhatjuk, jellegükben inkább a kívülről (a peremvidékről), mintsem alulról (társadalmi helyzetük alapján) való származásuk a lényeg. Egyikük sem volt "szocialista" azon értelemben, hogy a saját társadalmi osztályát ("a népet") akarta előnyben részesíteni. Mindegyik egyeduralomra, vagy legalábbis az általa irányított csoport uralmára törekedett. Napóleon esetében eme célt a tanácsadói köre (Talleyrand, Fouché) és tábornokai (Murat, Bernadotte) valamint a testvérei (Joseph, Lucien) és a hadsereg, Sztálin esetében a kommunista káderek, Hitler esetében pedig a pártapparátus és az SS szolgálta.

Elmondhatjuk tehát a történelmi példák fényében, hogy az adott ország elitjét csakis kívülről lehet eredményesen és tartósan megváltoztatni.

Érdekes kérdés, hogy MO esetében mi tekinthető peremvidéknek, és ki tekinthető kívülről jött embernek. Peremvidéknek tekinthetők az jelenlegi országhatár melletti területek, de az elszakított részek, valamint az emigráció (Amerika, Ausztrália) hagyományosan (tehát legalább 2-3 nemzedék óta) ott élő magyar közösségei, vagyis minden olyan hely, ahol a magyar kulturális hatás csak korlátozottan érvényesül. Kívülről jött embernek tekinthető pedig mindenki, aki ilyen helyről származik. Érdekesség kedvéért ilyen ember pl. Kásler Árpád (Erdély), most hirtelen nem is tudok többet mondani. Ez tekinthető egyfajta sajátos magyar tragédiának, hogy nincs olyan gyarmatunk, peremvidékünk-perifériánk, ahonnan "vérfrissítést" tudnánk pótolni, ha a magterület már kifáradt-kiábrándult-megromlott elitje alkalmatlannak bizonyul feladata ellátására.

A végére egy fontos kérdés: a demokratikus választás -mint alulról való változás az ország politikai életében - alkalmas lehet-e az elitet kicserélni, megrostálni? Elvileg igen.

Azonban minél romlottabb, korruptabb egy ország berendezkedése, gazdasági-jogi-médiahelyzete  (százmilliárdokkal kitömött gazdasági háttérhatalmak, korrupt bíróságok, kormányzati totális véleménymonopólium) annál illúzórikusabb ezen eshetőség.

Nem zárom ki ennek lehetőségét, de azt látni kell, hogy az alulról jövő valódi változás esélye Magyarországon csekély.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr175500040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mannlicher 2013.09.08. 21:33:12

Szerintem figyelmen kívül hagyod, hogy az elit megváltoztatásánál eseményekre több tényező is hatással van.
"belülről"
Az ország mostani helyzetére teljesen igaz jelenlegi elitünktől belső megújulást nem várhatunk, ugyanakkor mint lehetőséget elvetni nem érdemes például a reformkort is Széchenyi, mint a régi elit tagja indította.
"felülről"
Ettől a lehetőségtől sokat nem várnék még ha lenne is ilyen alternatíva az országban. Egy ilyen hatalmú felső személy megléte komoly támogatókat sejtet a politikai elit soraiból, tulajdonképpen egy ilyen újraosztással a saját befolyása is csökkenne, a legtöbb uralkodó erre csak kényszer hatására lenne hajlandó.
"alulról"
A forradalmak végkimenetelét számtalan tényező befolyásolja: kulturális közeg, földrajzi viszonyok, kül- és belpolitikai események, nagyon alacsony valószínűségű, nagy hatású események. Például a Fr. forradalom esetében például sok kedvezőtlen körülmény volt (radikálisok tevékenysége, majd megerősödése, a forradalmat leverni kívánó külföldi hatalmakkal vívott harcok. A másik példa az Amerikai függetlenségi háború ahol kedvezőek voltak a viszonyok, a gyarmati lakosok viszonylag autonóm közösségekben éltek, volt igény a demokratikus átalakulásra, a brit csapatok helyzetét nehezítette a nagy földrajzi távolságokból adódó hosszú utánpótlási vonalak, külföldi hatalmak támogatták forradalmat nem felléptek ellene. (Érdekes kérdés hogyan alakult volna a 48-as forradalom és az ország sorsa ha az oroszok nem avatkoznak be)
"Kívülről"
Mind három esetben a kedvezőtlen kül- és belpolitikai események tették lehetővé a hatalomátvételt (háború, rossz gazdasági helyzet), illetve a külső ellenségek alkalmatlansága/passzív viselkedése.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.09. 16:05:58

@Mannlicher: "a reformkort is Széchenyi, mint a régi elit tagja indította."

Beszéljünk a számokról. A 70-es évek óta Magyarországról 242 milliárd dollárt menekítettek ki különböző adóparadicsomokba. Aktuális dolláron, 228 forinttal számolva ez 55176 milliárd forint - ennyi pénzből az összes államadósságot ki lehetne fizetni KÉTSZER, + az összes gazdasági problémát meg lehetne oldani (munkanélküliség, magas áfa, alacsony fizetés stb) ebben az országban.

Ezt csinálta az elit. Széchenyi-kaliberű figurát meg akárhogy keresek, egyet sem találok. Egyébként Széchenyi nagyon jó példa arra, amikor van egy felvilágosult, művelt arisztokrata, az ország nemességének 99%-a meg továbbra is éli a begyöpösödött, reakciós életét, mintha MO lenne a világ közepe. Pató Pál úr meg társai, ugye.

Amerikai Függetlenségi Háború: A felvetésednek akkor lenne értelme, ha Budapest (mint hatalmi központ) 3000 km-re lenne innen, tengeren, vagyis mi lennénk a távoli peremvidék, a mag meg a világ másik felén. Amikor utoljára ellenőriztem, még nem ez volt a helyzet...

szintén figyelemreméltó, hogy az am. függ. háború esetében az elűzött elitnek volt hova menekülnie: vissza Nagy-Britanniába. Ha csak Amerika lett volna ott nekik, akkor nyilván jobban odafigyelnek rá, és nem az óceán túlfeléről üzengetnek hogy mi legyen arrafelé.

"Mind három esetben a kedvezőtlen kül- és belpolitikai események tették lehetővé a hatalomátvételt (háború, rossz gazdasági helyzet), illetve a külső ellenségek alkalmatlansága/passzív viselkedése."

Ez alapvető, ha mindenki gazdag és boldog, akkor az emberek nem akarják lecserélni az elitet.
:)

Mannlicher 2013.09.09. 19:17:35

"Amerikai Függetlenségi Háború: A felvetésednek akkor lenne értelme, ha Budapest (mint hatalmi központ) 3000 km-re lenne innen, tengeren, vagyis mi lennénk a távoli peremvidék, a mag meg a világ másik felén. Amikor utoljára ellenőriztem, még nem ez volt a helyzet..." Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nincs két egyforma forradalom a végkimenetelt számtalan tényező befolyásolja. Egyébként nem valószínű, hogy egy esetleges forradalmat a magyar elit le tudna verni, a jelenlegi magyar hadsereg nem éppen van csúcs formában.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.09.09. 22:38:16

@Nemzetstratégia: Elgondolkodtató írás.

"A maradék 80%, vagyis a túlnyomó többség csak a történések csekély részét irányítja."

Történelmi távlatból nézve talán megáll ez az arány, de azért azt se felejtsük el, hogy nemcsak direkt módon lehet irányítani az országot. Bár általában nem azemberek kezében volt a kormányrúd, de a szempontjaik a mindenkori a hatalom bizonyos szintig kénytelen volt figyelembe venni. A római császárnak maga mellett kellett tudnia a plebset, a Kádárnak meg a csepeli melósokat.
A kapitalizmus és a demokrácia kiteljesedésével, ma már a népnek jóval nagyobb befolyása az országirányítására. Most már nem áll meg 80-20-as arány.
Mert valóban igaz, hogy "az elit (a "20%", vagy még kisebb rész) döntötte el a rendszerváltás hajnalán, hogy milyen lesz itt a rendszer, nem az átlagpolgár (a "80%"), tehát az elit a felelős, nem az átlagember", de azóta volt itt 6 választás. Tehát azembereknek meg volt a lehetősége, hogy teljesen új erőt emeljenek hatalomra, vagy valamelyik pártnak lehetőséget adjanak (2/3) a kerekasztal tárgyalások során létrejött alkukon alapuló rendszer átszabására.

Az elitváltással kapcsolatos résszel kb egyetértek, de azért én még reménykedek abban is, hogy a jelenlegi elit másodvonalában vannak olyan gerinces és szakmai vállalható emberek, akik (a kívülről és alulról kiegészítve) alapját képezhetnék egy vezetőrétegnek.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.09.09. 22:46:45

@Nemzetstratégia: " Érdekes kérdés, hogy MO esetében mi tekinthető peremvidéknek, és ki tekinthető kívülről jött embernek."

Szerintem ez nem lokális, hanem kulturális kérdés (csak ez régen a nehézkesebb kommunikáció miatt megegyezett). A lényeg az, hogy elit gondolkodás módjától eltérően közelítse meg a problémákat.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.10. 01:28:38

@serial sinner: Igen volt 6 választás, és mind a 6 alkalommal a kerekasztal egyik tagja került oda, vagyis egy olyan szereplő, aki a kommunistákkal egyezkedett...

Lásd még OV egyik elszólását, hogy "a 80-as években nem a rendszer, hanem annak fenntartói ellen harcoltam", vagyis az volt a gond hogy nem ő és a kolesztársak voltak ott, ahová képzelték magukat... azóta persze már ott vannak, és látjuk mit művelnek: Kádár-kor 2.0-ás verzió.

"A kapitalizmus és a demokrácia kiteljesedésével, ma már a népnek jóval nagyobb befolyása az országirányítására. Most már nem áll meg 80-20-as arány. "

Ezen elmosolyodtam. Jó látni, hogy vannak olyanok, akik még hisznek ebben. Hozzájön még az "információs társadalom" mítosza is, hogy az emberek egyre tájékozottabbak és műveltebbek lesznek idővel.

ellenben a valóság: tömegmédia, integrációs propaganda, a választásokat végtelenségig lebutított kommunikációs panelek döntik el. rezsicsökkentés, Magyarország jobban teljesít, ha nem szavazol a fideszre visszajönnek a szocik, a másik oldalról meg persze a "zavarjuk el Orbán Viktort"... a fidesz-mszp duopólium (az üzleti élet tele van ilyenekkel, coca-pepsi, mcdonalds-burgerking stb tökmindegy melyiket eszed-iszod) a teljes értelmezési teret lefoglalja, az alternatívák még csak levegőhöz sem jutnak, stb stb

még egy fontos dolog: a választásokat az _öregek_ döntik el, azoknak pedig már mindegy, egyébként is "a Jóisten küldte nekünk Orbán Viktort", oszt' kész.
mandiner.hu/cikk/20130308_ilyenek_voltak_az_ellentuntetok_a_fidesz_szekhaznal
2.24-nél
A(z agy)halál után is van élet

A fiatal meg elmegy, kivándorol, leszarja, barátokközt meg xfaktor, napi 5 óra 18 perc (!!!) a doboz előtt
media.mandiner.hu/cikk/20130426_tobb_mint_ot_orat_tevezunk_naponta
Én itt nagyon nehezen bírok bármiféle változásra utaló jelet fölfedezni, a gőzelem valós esélyével...a modern média-tudatformáló eszközök nagyszerűen működnek, és tartják kordban a népet, hogy mindig tudja, mire kell adnia a voksát.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.09.11. 08:42:05

@Nemzetstratégia: "Ezen elmosolyodtam. Jó látni, hogy vannak olyanok, akik még hisznek ebben. Hozzájön még az "információs társadalom" mítosza is, hogy az emberek egyre tájékozottabbak és műveltebbek lesznek idővel.

ellenben a valóság: tömegmédia, integrációs propaganda, a választásokat végtelenségig lebutított kommunikációs panelek döntik el. rezsicsökkentés, Magyarország jobban teljesít, ha nem szavazol a fideszre visszajönnek a szocik, a másik oldalról meg persze a "zavarjuk el Orbán Viktort"... a fidesz-mszp duopólium (az üzleti élet tele van ilyenekkel, coca-pepsi, mcdonalds-burgerking stb tökmindegy melyiket eszed-iszod) a teljes értelmezési teret lefoglalja, az alternatívák még csak levegőhöz sem jutnak, stb stb"

Nem, nem vagyok naiv, és ismerem a különböző manipulációs technikákat. Ezért írtam, hogy "ma már a népnek jóval nagyobb befolyása az országirányítására". Ez egy relatív megközelítés részben, ahol részben a múlthoz (ugye azt nem vitatod, hogy egy középkori jobbágynak sokkal kevesebb lehetősége volt a kormányzás befolyásolására?), részben pedig a 80-20-as állításodhoz (tehát nem azt mondom, hogy teljes népuralom van) viszonyítottam a jelenlegi helyzetet. A médiakontroll nyilván komoly fegyver a jelenlegi elit kezében, de ennek is mint mindennek meg vannak a maga korlátai. pl: A csúcsra járatott populizmus ellenére a magas a bizonytalanok aránya (kb 46%). Tehát, hogy a te példád éljek, ha most itt a Cola-Pepsi verseny lenne, akkor az emberek már rég áttértek volna valamilyen helyettesítő termékre. A probléma az, hogy itt csak cukrozott szénsavas löttyök között lehet választani, és a két nagy szereplő egymással összejátszva megemelte a piacra lépési küszöböt, így az egyértelmű elégedetlenség ellenére érdemben továbbra is csak kettejük közül lehet választani.

A környezet ma nem a művelt és tudatos állampolgároknak kedvez, de ettől még mindenkinek meg van az egyéni felelőssége abban, hogy mondjuk Carroll Quigley olvasása helyett X-faktort néz. Lehet arról vitatkozni, hogy ez hány százalékot jelent pontosan, de poszt olyan mértékig felmenti a népet az egyéni és közösségi felelősség alól, ami szerintem már sem objektíve, sem morálisan nem áll meg.

Ráadásul én ezt a megközelítést kifejezetten veszélyesnek tartom, mert megerősítheti a össztársadalmi passzivitást, és indokul szolgálhat az öncélú normaszegésre. Ha mindenért az elit a felelős (vagy eléggé nagy mértékben ahhoz, hogy a sajátunkat negligáljuk)akkor azemberek nem tehetnek mást, mint
a várják a csodát
b depressziósan vegetálnak
c lelépnek az országból
Az a-t és b-t választók pedig felmentést kapnak az adócsalás és minden más szabályszegés alól, hiszen a politikusok tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe hozták őket.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.11. 12:51:44

@serial sinner: "A médiakontroll nyilván komoly fegyver a jelenlegi elit kezében, de ennek is mint mindennek meg vannak a maga korlátai."

Ez egy gumi-megállapítás, közhely, mert mindenre rá lehet húzni. Persze hogy megvannak a korlátai, kérdés hogy hol vannak ezen korlátok.

"ugye azt nem vitatod, hogy egy középkori jobbágynak sokkal kevesebb lehetősége volt a kormányzás befolyásolására?"

Nyilván kevesebb lehetősége volt, de a lehetőség még nem jelenti az, hogy az nép él a lehetőséggel. Pl. most is van "lehetőség" leváltani a mostani kormányt, mégsem fogja senki leváltani, sőt lehet hogy kétharmadot szereznek megint.

"A probléma az, hogy itt csak cukrozott szénsavas löttyök között lehet választani, és a két nagy szereplő egymással összejátszva megemelte a piacra lépési küszöböt, így az egyértelmű elégedetlenség ellenére érdemben továbbra is csak kettejük közül lehet választani."

Igen, pontosan erről beszéltem. Ezt jelenti, amit leírtam. Örülök hogy egyetértünk.

"de poszt olyan mértékig felmenti a népet az egyéni és közösségi felelősség alól, ami szerintem már sem objektíve, sem morálisan nem áll meg."

A nép a 150 éves török és 300+ éves habsburg-uralom alatt a túlélésre rendezkedett be. Ez a mentalitás él velünk tovább. "Túléltük a törököt, tatárt, túl fogjuk élni ezt is"(orbánt, gyurcsányt, stb).. Erre rendezkedett be a lakosság túlnyomó része. Ezt az évszázados beidegződést nem lehet megváltoztatni, egyik napról a másikra, de még évtizedek alatt sem. egyszerűen túl sok a baj, túl kevesen vagyunk hozzá.

Egyébként meg az egyéni felelősség megmarad, csak technikailag értelmetlen. Olyan ez, mint a "bojkottáld a multit, ne vásárolj ott". megteheted, és van is 'értelme', de gyakorlatilag nem változik semmi. Tudsz olyat a világon ahol a vásárlók juttatták csődbe a multit azáltal hogy mindenki a piacon vásárolt? Nem tudsz ilyet.

Ezt az országot az elit juttatta ide, nem a nép. Ha coca-pepsi (fidesz-mszp) dichotómián kívül képes lenne nyerni jövőre bármely valódi, népből jött párt -(Jobbik, LMP), nyilván esélytelen mindkettő -semmi sem változna, mivel a kétharmados törvények változtathatatlanok sima töbséggel. A korrupt bíróságok ugyanúgy ottmaradnak, a százmilliárdos közgép-birodalom ottmarad, minden marad ugyanaz. A fidesz parlamenti ámokfutása a kétharmados törvényekkel és az Alkotmánybíróság jogkörének erős visszavágásával értelmetlenné tette a demokráciát.

Ezt a rendszert úgy megcinkelték, hogy nagyon kevés esélyt látok a demokratikus változásra.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.09.11. 21:23:03

@Nemzetstratégia: Kezdem hátulról
"Ezt a rendszert úgy megcinkelték, hogy nagyon kevés esélyt látok a demokratikus változásra."

Sajnos ez így van.

"Ezt az országot az elit juttatta ide, nem a nép."

Tehát szerinted Mo. lecsúszásában semmilyen szerepet nem játszott hétköznapi adócsalás, a hétköznapi korrupció, túlzásba individualizmus?

"Ha coca-pepsi (fidesz-mszp) dichotómián kívül képes lenne nyerni jövőre bármely valódi, népből jött párt -(Jobbik, LMP), nyilván esélytelen mindkettő"

Ez is így van, de azért azt is tegyük hozzá, hogy nem csak azért esélytelenek, mert az elit különböző eszközökkel akadályozza őket, hanem azért is, mert
a, szubkulturális rétegpártok
b, mert amatőrök

Tehát valószínűleg egy jól működő, igazságos rendszerben sem lenne komoly esélyük a kormányzásra.

"Egyébként meg az egyéni felelősség megmarad, csak technikailag értelmetlen."

Mondok egy pozitív példát, ott vannak zöld mozgalmak. Itt ráadásul eléggé világosan meg van fogalmazva, hogy mit tud tenni egy átlagember a természetért. Ez egy alulról induló mozgalomként, és komoly hatást gyakorolt az vállaltokra, a pártok programjára, az emberek gondolkodás módjára.

"Tudsz olyat a világon ahol a vásárlók juttatták csődbe a multit azáltal hogy mindenki a piacon vásárolt? Nem tudsz ilyet."

Hétvégén, ha lesz időm, akkor utána nézek, mert szerintem volt már ilyen, de most így per pill. tényleg nem tudok.
Ugyanakkor már megint egy kicsit félresiklik a gondolatmeneted. Te lényegében csak azt ismered el sikerként, ha az adott vezetők megbuknak, vagy az adott cég csődbe megy, pedig a nép vagy a választók szemszögéből nézve már az is komoly eredmény, ha követeléseiket meghallgatva egy multi vagy egy párt módosítja a politikáját. pl: Éveken keresztül vádolták azzal a Tescót, hogy az olcsó külföldi húst passzolja el nálunk. Erre nemrég a Ts elkezdte reklámozni, hogy bizony náluk csak magyar húst lehet kapni. (most ne menjünk bele, hogy ez igaz-e vagy sem, mert a lényeg a szándék)

"A nép a 150 éves török és 300+ éves habsburg-uralom alatt a túlélésre rendezkedett be. Ez a mentalitás él velünk tovább. "Túléltük a törököt, tatárt, túl fogjuk élni ezt is"(orbánt, gyurcsányt, stb).. Erre rendezkedett be a lakosság túlnyomó része. Ezt az évszázados beidegződést nem lehet megváltoztatni, egyik napról a másikra, de még évtizedek alatt sem. egyszerűen túl sok a baj, túl kevesen vagyunk hozzá."

It is a goddanm truth. A beidegződéseken tényleg nehéz változtatni pláne úgy, hogy hozzá se kezdünk.

"Igen, pontosan erről beszéltem. Ezt jelenti, amit leírtam. Örülök hogy egyetértünk."

no comment

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.12. 13:31:14

@serial sinner: "Tehát szerinted Mo. lecsúszásában semmilyen szerepet nem játszott hétköznapi adócsalás, a hétköznapi korrupció, túlzásba individualizmus?"

Nyilván szerepet játszott, de az (elit által kitalált) átláthatatlan és behajthatatlan, túlbürokratizált szabályozás eredménye volt ez.

nem véletlenül találták ki anno az EVÁt (Egyszerűsített Vállakozási ADÓ), mert úgy nézett ki egy adóbevallás, mint egy Enigma rejtjeltávirat a II. Vh-ban. az orbán-banda 2010-ben söralátét méretű adóbevallást ígért, abból is egy nagy kamu lett.

Magyarországon már több mint egy évtizede csak úgy lehet gyarapodni, ha kijátszod a rendszert. Ha becsületesen a papírforma szerint jársz el, a puszta megélhetésnél többre szinte biztos hogy nem futja. És ha valaki választhat a hónapról-hónapra vízfelszínen maradás és a kicsit jobb életmód között, akkor nyilván az utóbbit választja, vagyis nem ad/nem kér számlát nem annyit vall be az adóíven, stb. Nem mondom hogy ez jó vagy erkölcsös, egyszerűen az ember rá van kényszerítve.

Meg ugye a török-német-szovjet iga alatt túlélővé tett magyar amúgy is erre van ráállva. Azt nézi, hogy lehet az idegen nagyságosurat kijátszani. Nyilván ezen lehetett volna változtatni, ha a 'rendszerváltó' elit nem pontosan úgy kezelt volna minket, mint előtte a szovjetek-osztrákok-törökök: mindent kizsarolni az emberből, cserébe rezsicsökkentés (13 havi, száznapos program, stb). Mindezt persze hitelből
(az első fidesz-kormány alatt is nőtt a nominális államadósság, most meg méginkább), mert ugye hitelből a nép közé aranytallérokat szórni, jólétet csinálni a hülye is tud. És lőn.
Tehát, kérdésedre válaszolva: én nem nagyon látom itt a nép felelősségét. Az államadóssággal kellett volna a népnek tisztába lenni, de ugye legutóbb a fideszék szerelték le az államadósságnymás-mérőt a felelős minisztérium oldaláról.
vastagbor.blog.hu/2013/09/01/nyugodj_bekeben_adossagnyomas-mero
Tehát a népet sötétségben, ostobaságban kell tartani, a valós információktól elzárni. Ez a módszerük.

"a, szubkulturális rétegpártok
b, mert amatőrök
Tehát valószínűleg egy jól működő, igazságos rendszerben sem lenne komoly esélyük a kormányzásra."

Ez szerintem relatív mert ha az mszp meg a fidesz a "profi", akkor ezerszer inkább legyenek ott az "amatőrök".
Rétegpártnak meg azért (is) rétegpártok, mert konkrétan a Jobbikot 99%-ban elhallgatják, szóhoz sem jutnak, az LMP-vel sem bánnak kesztyűs kézzel egyébként, de ami nagyon fontos: A magyar politikából teljesen hiányzik a _VITA_ mint olyan, a politikusok közti televíziós kommunikáció. Helyette van olyan, hogy 3 újságíró nekiáll megfingatni egy darab ellenzéki politikust, lásd az m1, ECho és a HÍrtv produkcióit. Íratlan szabály: mondatot nem hagyunk végigmondani, minden szavába belekötünk, kiabálunk vele, stb. Aztán csodálkozunk nagyokat, hogy mennyire "lezüllött a közbeszéd színvonala".

Ha a Jobbik és az LMP rendszeresen ütköztethetné véleményét, normális, rendes vita keretében, nem újságírókáderekkel, hanem a kormánypárt nagykutyáival, úgy elolvadna a fidesz és az mszp előnye, mint a tavaszi hó. A viták keretében új politikusok születnének. Ami most megy, a szekértáborokon belülről való ordibálás, hiszen hiányzik a közéleti fórum, ahol a pártok egymással vitázhatnának.

"Mondok egy pozitív példát, ott vannak zöld mozgalmak."
:) Tetszik a gondolkodásod. A zöld mozgalmak az évtizedek óta tartó, kvázi-vallásos környezetvédelem, a Gaia-("Földanya")-hit és a média 100%-os támogatása miatt tudnak sikert elérni.
Manapság divat zöldnek lenni, és nyilván hogy ez divat lehetett, sok esetben pont a médiának köszönhető (rokonszenves riportok a faölelgetőkről, a természetben túrázókról, stb).

Nyugodj meg felőle: ha a fidesznek komoly érdeke fűződne hozzá (pl. komoly riválisa támadna egy zöldpárt szerepében), rögtön megindulna a pergőtűz, a befeketítés (ők nem is igazi zöldek), a kisajátítás ( "a kormány mindig is a zöld gondolatot képviselte",mi vagyunk az igazi zöldek!), stb.

"nép vagy a választók szemszögéből nézve már az is komoly eredmény, ha követeléseiket meghallgatva egy multi vagy egy párt módosítja a politikáját."

Számtalan olyan történt már, hogy "megegyeztek", majd pár hónap múlva lényegtelen változtatásokkal megcsinálták ugyanazt.

A másik hatalmas probléma, hogy a magyar elit, a kormány, sikeresen osztja meg és használja fel egymás ellen a magyar társadalom csoportjait. A rendvédelmi dolgozók tüntetésénél,(a korkedvezményes nyugdíj elvétele miatt) rögtön bedobták, hogy "hol voltak 2006-ban?" A tűzoltók, mentősök, katonák stb hol voltak 2006-ban? itt ugye arra játszottak, hogy a "rendvédelmi" miatt mindenki a "rendőrre" asszociál. Aztán ott voltak az orvosok,("mocskos gyógszerfelíró, hálapénzelfogadó automaták") a nyugdíjasok ("mocskos nyugger"), most meg a pedagógusok ("miért csak nekik emelik a bért?")

a kormányzat profi módon játssza ki egymás ellen a főbb társadalmi csoportokat, a lehető legcinikusabb, legpszichopatább módon. Divide et impera. Oszd meg és uralkodj.
süti beállítások módosítása