Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

Reflexiók egy cikkre

2014. október 01. - Nemzetstratégia

Nemrégen jelent meg az Orbán-rendszer majdani bukásáról egy cikk a 444-en.

A cikk nagy vonalakban elgondolásra érdemes meglátásokat tartalmaz. Írója a történelemről képes rendszerszinten logikus megállapításokat tenni. Egy jellemző részletnél azonban elárulja magát.

Mindez elveszett és azóta sem alakult ki olyan általános érdek vagy érték, amely előremozdítását a politikai közösség többé-kevésbé egységesen elvárta vagy elvárja az uralmon lévőktől. Sőt, az elmúlt száz évben még az ezt megelőző kérdésben sem született egyetértés, abban, hogy kik is alkotják a magyar politikai közösséget. Először a zsidókat, aztán a svábokat, majd az osztályidegeneket nem tekintették részének. De ma is milliónyian gondolják úgy, hogy a határon túli magyarokat vagy a magyar cigányokat ki kellene hagyni e körből. Miután a legalapvetőbb kérdések kapcsán sem alakult ki közmegegyezés, nem jöhettek létre azok a legitimációs források sem, amelyek alapján az emberek döntő többsége számára természetes módon elfogadható lehetne valamelyik rezsim.

Az hogy "politikai közösség", egy liberális műszó. Valójában nem létezik. Olyan van hogy nép, meg nemzet. A népbe mindenki beleértendő aki huzamosabb ideig az ország területén tartózkodik és van állampolgársága, míg a nemzet a nép azon tagjait jelenti, akik hajlandóak a magyarság ügyét tevékenyen segíteni, magyarul érezni, magyarul gondolkodni, a magyar ügyben hinni, mindezt egyszerre. A nép vízszintes, mennyiségi, míg nemzet függőleges, minőségi fogalom.

Egyébként tévedés (vagy hazugság) hogy a sváb nem tagja a magyar nemzetnek. A svábok többsége mindig is magyarnak tekinté magát, akképp viselkedett és munkálkodott. A fajmagyarság részéről sem volt soha ellenérzés velük szemben, aki mást állít az vagy hazudik, vagy téved. A svábok mindig is készek voltak a magyarságba asszimilálódni, a magyar nemzet részei lenni.

Ami a zsidókat és a cigányokat illeti: egyik sem tekinté magát soha magyarnak, kultúrájához-nyelvéhez-vallásához mindegyik erősen ragaszkodott, a magyar nemzetnek így sosem valának tagjai az idők folyamán.

Az általam fölvázolt megállapításokkal a magyarság, nép vagy nemzet, nagy része egyetért. Egyedül a belpesti liberális rétegnek van eltérő véleménye, ami fölveti hogy mennyire tagjai ők a magyarságnak.

A gondolamenet folytatása

Ezért aztán egyetlen rezsim sem volt képes az ország hosszútávra tekintő szerves építésével foglalkozni, hanem helyette a saját önfenntartásáért folytatott küzdelmük kötötte le őket. Folyamatosan meg kellett szolgálni a népesség bizalmát, mert a rövidtávú kudarcok nagyon gyorsan a fennálló politikai berendezkedés bukásával fenyegettek.

...tehát téves, mivel mindegyik rezsim a sajátjait igyekezik helyzetbe hozni, ez a közép-kelet európai feudális örökség.

Még egy jellemző hiba:

Mivel a tőke nem a semmiből jön létre, olyanhoz kell fordulni, aki rendelkezik vele.

A tőke banki pénzteremtés formájában, szószerint a semmiből jön létre, úgy hogy pár billentyűt megnyomnak egy számítógépen. Országok is teremthetnek semmiből tőkét, közmunkaprogramok és más ésszerű befektetések formájában. A fősodorbeli közgazdaságtan persze e témát jellemzően hanyagolja, a keynesiánusok kivételével. A szerző tehát monetarista - ausztriai iskolás (liberális) vonalon mozog.

A cikk által vétett hibák alapján a szerzője nagy bizonyossággal liberális beállítottsággal rendelkező, közgazdaságtani képzésben részesült személy, némi történelmi ismerettel.

Ami értékelhető a cikkben viszont, a következőképp foglalható össze: a mindenkori rezsim pénzszórással tudja fönntartani a népszerűséget. A 2010-14 közötti kormányzásnál ez a rezsicsöki volt, ami elég szerény eredményt hozott. Az eljövendő négy évben valami nagyot kell durrantani, hogy a lejtmenetet érdemben lassítani lehessen.

Én még hozzátenném: a szinte mindent felölelő államosítás tulajdonképpen fölfogható úgy, hogy az állampárt nélkülözhetetlenné akarja magát tenni. Annyi minden helyre igyekszik bejuttatni embereit, hogy kormányváltás esetén a fidesztől különböző kormányzat teljességgel tehetetlen legyen. Hasonló cél, hogy a polgár amikor a fideszre gondol, rögtön az államra asszociáljon.

A cikk helyesen megállapítja, hogy külföldi források nélkül (mivel a fidesz sosem lesz képes tőkét teremteni magának) a fidesz összeomlik. Az orosz hitel és az EU-pénzcsap tartja életben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr916750339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2014.10.11. 02:24:25

,,A cikk helyesen megállapítja, hogy külföldi források nélkül (mivel a fidesz sosem lesz képes tőkét teremteni magának) a fidesz összeomlik. Az orosz hitel és az EU-pénzcsap tartja életben.''

ez igaz az mszp-re, az lmp-re, a jobbikra, és a többi gittegyletre is.
süti beállítások módosítása