Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

A kínai eugenika

2014. október 13. - Nemzetstratégia

Az alábbiakban egy cikk kivonatolt magyar fordítását szeretném közölni. Az eredeti itt érhető el. A kínai kifejezéseket eredeti, angolos átírásban hagytam meg, kivéve ahol egyértelmű (Mao Ce-tung, Teng Hsziao-ping, Sencsen)

 

A kínai eugenika

Írta: Geoffrey Miller

 

Kína a világ legnagyobb és legsikeresebb eugenikai programját folytatja több mint harminc éve, segítve Kína egyre gyorsabb emelkedését globális szuperhatalomként. Aggódom, hogy ez némi létbeli fenyegetést jelent a Nyugati civilizációra nézvést. Eddig a legvalószínűbb kimenet, hogy Amerika és Európa tétlenkedik még párszáz évig a 'futottak még' kategóriában a világtörténelem színpadán, az öröklésellenes politikai korrektséget a keserű végig folytatva.

(...)

Generációk óta, a kínai értelmiségiek az állam (guojia), a nemzet (minzu), a népesség (renkou), a Han népfaj (zhonzhu), és mostanában a kínai génállomány (jiyinku) közötti szoros kapcsolatot hangsúlyozták. A hagyományos kínai orvoslás a születési rendellenességek megelőzésére, az anya egészségének védelmére és a 'magzati oktatásra' (taijiao) összpontosított várandósság alatt, valamint az apai ondó és az anyai vér gondozására, hogy okos, egészséges gyerekek szülessenek. (...) A Kínai Köztársaság számos tudósa és reformere elszánt Darwinista és Galtoniánus volt. Aggódtak a faji kihalás miatt (miezhong) és a "deformált magzat tudománya" felől (jitaixue), és az eugenikát olyan útnak látták, mint ami az évszázadnyi Európai gyarmati megaláztatás után helyreállítja Kína jogos helyét a világ vezető civilizációinak sorában. A kommunista forradalom azonban  megakadályozta hogy ezen ideálok túl nagy politikai jelentőséget kapjanak. Viszont Mao Ce-tung túlságosan elfoglalt volt a katonai és termelési erő megszállott hirdetésével, és túlságosan félt egy parasztlázadástól ahhoz, hogy beavatkozzon a hagyományos Kínai reprodukciós hiedelmekbe.

De Jött Teng Hsziao-ping, aki átvette a hatalmat Mao halála után. Teng rég fölfogta, hogy Kína sikerének egyedüli kulcsa ha a Kommunista párt a hangsúlyt a gazdaságpolitikáról a népességpolitikára helyezi. Liberalizálta a piacokat, de életbeléptette az egygyerekes családmodellt - részben hogy a kínai népességrobbanást fékezze, de szintén hogy a vidéki parasztok közt a diszgenikus (abnormális, gyenge utódot eredményező) termékenységet csökkentse. (...) Az 1995-ös Anya- és Csecsemőegészségügyi törvénnyel (amelyet Eugenikus törvény néven ismertek, amíg a Nyugat ellenállása névcserét kényszerített ki) Kína megtiltotta az örökletes mentális vagy fizikális rendellenességek hordozóinak házasodását, és tömeges születés-előtti ultrahangvizsgálatot népszerűsített, a születési rendellenességek kiszűrésére.  Teng szintén bátorította a hasonló típusú emberek házasodását az urbanizáció és felsőoktatás népszerűsítésén keresztül, így az okos és keményen dolgozó fiatalok könnyebben találkozhattak egymással, növelvén azon gyermekek számát, akik az intelligencia- és lelkiismeretességi skála felső végén foglalnak helyet.

Teng örökségei közé tartozik az "Átfogó Nemzeti Erő" stratégiájának csúcsra futtatása. Ez magába foglalja a gazdasági erőt (GDP, természeti erőforrások, energia, termelés,infrastruktúra, Amerika nemzeti adósságának birtoklása), hadierőt (kiberháború, repülőgéphordozó elleni ballisztikus rakéták, műhold elleni rakéták), és a "lágy erőt" (kulturális presztízs, Pekingi olimpia, turizmus, Kínai filmek és modern művészet, Konfúciusz-intézetek, Shanghai felhőkarcolói). De életbevágó-fontosan, az "Átfogó Nemzeti Erő" szintén magába foglalja a bio-erőt, létrehozva a világ legjobb minőségű emberi tőkéjét, ami a kínai népesség génjeit, egészségét és oktatását illeti. (Lásd erről: "Governing China's Population"  Susan Greenhalgh és Edwin Winkler tollából.)

A kínai bio-erőnek a "yousheng" ("jó születés"- szószerinti jelentése megegyezik az Eugenikával) néven ismert fogalomban ősi gyökerei vannak. Évezredeken át Kínát egy kognitív meritokrácia uralta, amelyet az erősen kompetitív császári vizsgákon át választottak ki. A legokosabb fiatalemberek lettek a tudós-hivatalnokok akik a tömegeket uralták, vagyont halmoztak fel, több feleséget vonzottak, és több gyerekük lett. A mostani "gaokao" egyetemi felvételi vizsgák, - több mint 10 millió fiatal kínai tölti ki őket évente, valójában csak továbbfejlesztett változatai a császári vizsgáknak - útként szolgálnak az oktatási-, foglalkozási-, pénzügyi- és házassági sikerhez. Az egygyerekes családmodell föllazításával a tehetősebb párok most már egy "szociális fölnevelési díjat" fizethetnek (shehui fuyangfei) hogy extra gyerekük lehessen, helyreállítván a kínai hagyományos kapcsot az intelligencia, vagyon, és reproduktív siker között.

A kínai Eugenika hamarosan még hatásosabb lesz, az emberi mentális és fizikális tulajdonságok genomikus (génkészletben megtalálható jellegek) kutatására fordított masszív befektetések miatt. A BGI-Sencsen több mint 4000 kutatót foglalkoztat. Sokkal több "következő generációs" DNS-rendszerező gépe van mint bárhol máshol a világon, és több mint ötvenezer genomot rendszerez évente. Most vette meg a kaliforniai "Complete Genomics" céget, hogy az Illumina riválisa legyen.

A BGI Kognitív Genomikai Projekt most éppen 1000 nagyon magas IQ-jú, a világ minden tájáról származó egyén egész-genomos rendszerezését végzi, IQ-előrejelző génvariációkra (más néven allélokra) vadászva. Tudom, mert nemrég hozzáadtam a DNS-emet a projekthez, nem lévén teljesen tisztában a következményekkel. Ezen IQ-gén készleteket meg fogják találni végül - de valószínűleg Kínában használják majd, és Kínáért. Lehetséges, hogy az eredmények minden Kínai házaspárnak lehetővé teszik majd hogy maximalizálják az utóduk intelligenciáját azáltal, hogy a saját megtermékenyített petesejtjeik közül azon egy vagy kettőt kiválasszák, amelyek a legmagasabb intelligencia legnagyobb lehetőségét hordozzák. Ismerve a Mendeli genetikai lottót, bármely házaspár gyerekei átlag 5-15 IQ-ponttal különböznek egymástól. Tehát ez a "preimplantációs embrió kiválasztás" módszer lehetővé teheti, hogy az IQ minden kínai családban nemzedékenként 5-15 ponttal növekedjen. Pár generáció, és a Nyugat mint versenytárs megszűnik létezni. 

Szokatlanul közös együttműködés van Kínában a kormány, szellemi műhelyek, orvoslás, oktatás, média, szülők és fogyasztási szokások között abban, hogy egy Han (=kínai) nemzetállamot hirdessenek. Az alapján amit az evolúciós viselkedésgenetikáról tudok, azt várom - és remélem -, hogy sikerrel járnak. A világ legnépesebb országának jóléte és boldogsága függ ettől.

Aggódásom igazi tárgya a Nyugat válasza. Ismerve az Euro-Amerikai ideológiai elfogultságot, a legvalószínűbb válasz egy bio-erkölcsi pánik, amely ugyanolyan erkölcsi felsőbbrendűséget hirdető képmutatás lesz, mint ami a kínai szocio-kulturális politikát bírálva megmutatkozott. De a globális vesztenivaló túl sok ahhoz, hogy ostobán és rövidlátóan cselekedjünk. Egy érettebb válasz talán kölcsönös civilizációs tiszteleten alapulna, megkérdezve, hogy mit tanulhatunk a kínaiak tevékenységéből, hogy segíthetünk nekik és ők hogy segíthetnek nekünk, miközben felépítik a szép új világukat?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr346784689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása