Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

A személyiségi kultuszról

2015. december 04. - Nemzetstratégia

Magyarországon ma Orbán Viktornak személyiségi kultusza van.

2002-ben megbukott az első orbán-kormány, és a vereség arra késztette a fideszt hogy elgondolkodjon. Arra jutottak, hogy a média hiánya okozta a vereséget. Következményként megjelent a hírtévé, amely onnantól a fideszpropaganda első számú szócsöve lett.

2010-ben választást nyert a fidesz. első lépésként az MTI-t teljes kormányzati ellenőrzés alá vonták, valamint az M1-et és a többi állami tévét is. A keret összeállt.

____________

Amikor a Kurszk tengeralatjáró elsüllyedt, Larry King amerikai tévés megkérdezte Putyintól, mi történt. Putyin azt válaszolta: "Elsüllyedt."

 

Amikor Mészáros Antónia megkérdezte Orbánt 2010-ben az IMF-tárgyalások kapcsán hogy mi történt, Orbán azt mondta: "Az IMF elment." (Mészáros kérdése és a rá adott válasz 3.38-tól hallható.)

Az IMF "elmenése" kilóg a sorból, egy furcsa, disszonáns elem a szövegben, semmi köze az utána jövő orbán-szöveghez (Mészáros kérdéséhez sincs). Itt vált gyanússá, hogy lehet Orbán Putyin módszereit, mannerizmusait másolja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_image_of_Vladimir_PutinTalálható itt egy jó kis gyűjtemény Vlagyimir Putyinról.

A főbb elemei a Putyin-féle személyiségi kultusznak, amelyet Orbán másolni látszik:

A) Orbán csakis jó hírt jelent(het) be, ő a jó hírek hozója.

B) A tömegmédia gyakran ábrázolja orbánt amint éppen valami átlagtevékenséget végez, például nyakkendőjét köti,ezáltal a"nép embere" szerepben jelenik meg. Kicsit hasonló amikor a "tett embere" szerepben jeleni meg (gáton árvíz idején, stb)

C) Orbán keveset beszél, vitában csak akkor szólal meg, ha tudja képes legyőzni a partnerét. Megszólalásai ezért 95%-ban kinyilatkoztató jellegűek, lásd pl. a tusványosi megszólalásait. Rövid, tömör, néha anekdotákat mesélő (népieskedő, a mondanivaló célhoz juttatása érdekében), lényegre törekvő. Töprengés, magyarázat, elmélkedés minimális. A fontosabb szövegeit szövegírók állítják össze természetesen.

Ésszerű megállapításnak tűnik, hogy aki Orbánt le akarja váltani, annak a személyiségi kultuszát kell megtörnie.

A személyiségi kultuszt az illető  tettei, megszólalásai, hitelessége, és el kell még mondani, külső kinézete és származása alapján lehet lebontani.

1) rávilágítani, hogy Orbán miben nem mond igazat - "Orbán Viktor hazudik", vagy: "Orbán Viktor hazug".

2) rávilágítani hogy Orbán hányféle különböző, egymásnak ellentmondó dolgot mondott eddig - "Orbán Viktor egy szélhámos", "Orbán Viktor egy ügyes politikai csaló" "Orbán Viktor becsapja az embereket".

3) rávilágítani hogy Orbán miben hiteltelen (a föntiekből ez egyenesen következik): "Orbán Viktor hiteltelen", "Orbán Viktor elveszítette a hitel(esség)ét".

Fontos hogy bírálat mindig konkrétumokhoz kötve hangozzék el. Orbán Viktor ezt meg ezt mondta/tette, ezért Orbán Viktor ez meg ez.

___________________________________

 

Ezek voltak a szalonképesebb szempontok. A propagandához azonban a következők is hozzátartoznak:

4) külső kinézet: torpe.jpg

5) Származás: egyes jobb- és baloldali szubkultúrákban elterjedt nézet hogy Orbán Viktor részben cigány és/vagy zsidó származású.

(Természetesen e blog senkit nem buzdít a fönti kijelentések megtételére, egyre sem, csupán a jelenséget írjuk le.)

Namost. Amint a magyar közéletben egyetértés alakul ki a fönti pontok bármelyike körül (de elsősorban az első 3 pontot érdemes megnézni), onnantól Orbán Viktornak mint politikai szereplőnek vége.

Amint az ellenzéki csoportocskák például az első három pont bármelyikét közösen elkezdik hangoztatni a lehető leggyakrabban, minden időben, minden helyen, minden fórumon, onnantól csak idő kérdése, hogy Orbán Viktor politikai karrierjének/népszerűségének vége legyen. Ha valaki "kiugrik" a kórusból illetve magányosan kezdi el ezt hirdetni, onnantól még az egyébként jogos bírálat is lejáratódhat. Lehet egymástól függetlenül bírálni, de figyelni kel a szakszerűségre és tényszerűségre. Orbán Viktor csak akkor lehet ilyen  meg olyan, ha előtte szabatos, egyszerű, érthető magyar mondatokban le van írva hogy miért.

A magyar közéletben a személyi bírálatnak nincs kialakult kultúrája, és ezért hajlamos a személyi bírálat gyalázkodásba/nevetségbe fulladni. De ettől még a helyesen/okosan megfogalmazott személyi bírálat megsemmisítő erejű lehet.

/Mélyanalízis:

 Az A-B-C pontokat célzottan megtámadva a következőt jöhetnek elő:

A) "Orbán Viktor csak a jó dolgokról-hírekről beszél, arról nem hogy az XY újság/kutatóintézet értesülése/kimutatása/adatai szerint"... (és itt valami rossz hír következik). Ha az illető nem teszi hozzá hogy az XY újság/honlap/kutatóintézet (lehetőleg ne párthoz köthető legyen) szerint, akkor ő maga lesz a rossz hírek hozója.

B) "a média csak azt mutatja amint orbán kolbászt tölt és nyakkendőjét köti, azt nem ahogy"... (dőzsöl, jó érzi magát, stb).. ami a tettek emberét illeti: "Orbán Viktor nagyon elszánt és tettrekész amikor a hűbéreseit és vazallusait valamint saját magát kell az állami vagyonból, az emberek vagyonából részesítenie"

C) "Orbán Viktor menekül a viták elől, még a gyurcsány is lemosta őt a pályáról (a 2006-os vitában), ilyen egy gyáva "vezér" ő"...vagy "ha élőben kérdezik, orbán becsinál a gatyába" stb/

Érdekességképpen, nézzük meg a magyar közéleti ellenzék szerepét:

A magyar közéleti ellenzék (Jobbik-LMP-MSZP stb) a fönti pontok EGYIKÉT SEM veszi figyelembe. Sem a számozott pontokét, sem az A-B-C pontokét. Néma, síri csend uralkodik.

 

E környezetben az utca ember miként vélekedik?

"A Viktor jó, csak a tanácsadói rosszak"

"Szegény Viktor, ha tudná hogy környezetében lévők miket tesznek!"

"Az Viktornak NINCS ALTERNATÍVÁJA" "Senki sem olyan ügyes, dörzsölt stb politikus mint ő", "Orbán egy igazi államférfi" stb.
(
Egy csaló, hazug szélhámosnak mindenki alternatívája, aki becsületes és nem hazudik, akár a sarki fűszeres is, vagy akárki.)

 

Ha az ellenzék vagy bárki aki a fidesszel/orbánnal /Mo jelenlegi helyzetével elégedetlen, továbbra is a Orbánt szeretné hatalomban látni, akkor csak így tovább. Akkor a lehető legjobb úton halad minden.

Ha meg mégsem, akkor pár alapvető dolgot ideje észrevenni. Az utca embere miért gondolná Orbánt hiteltelenek és alkalmatlannak, ha az ellenzék meg csak nem is beszél erről?

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr238139670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.10. 19:07:35

A választók többsége mindent elfogad, csak ballib országrontás ne legyen ismét. Ez a lényeg.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.12.10. 19:22:57

@bircaman szerkesztő maxval: a szocik kisinasok voltak a felcsúti törpevajdához képest.

Ez már valami.

Pánnon 2015.12.10. 19:35:44

A "hogy" kötőszót és központozást ne hagyd ki, ecsém, mert ez így elég vérszegény. Le sem tagadhatod, hogy 30 alatti vagy. Vastagon. Az utolsó tirpákok beszélnek és írnak így. Ha azt akarod, hogy komolyan vegyék az írásaidat, akkor szabadulj meg a nemzedékedre jellemző maníroktól!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.12.10. 20:12:18

@Pánnon: Nem hiszem(,) hogy nyírségi tótocska lennék :DDD

Szerintem aki érti az írásaimat, az komolyan veszi.

hungarisztan 2015.12.10. 20:39:27

1) Személyi kultusz lesz az, nem személyiségi (gimis töri tananyag). A személyiségi az a jog. Tudom, a nemzetmentés hevében nincs idő ilyen nüanszokkal foglalkozni, de attól még télapó ≠ GESTAPO. Ez egy ún. hitelességi kérdés. Azt mutatja az arra érzékenyeknek, hogy mennyire vehető/veendő komolyan a cím második szava után bármi is.

2) Külső kinézetet, származást kultúrember nem kever vitába.
Nem csak azért, mert nácinak fogják nézni utána (teljes joggal), ők szoktak volt ugyanis kinézet/származás alapján (azaz olyan tényezők alapján, amelyről valaki nem tehet) ítélni, a kinézet/származás alapú buta előítéleteket erősíteni, erre gyűlülködést, majd népirtást alapozni, hanem azért sem, mert az nem egy vitatéma, hogy valaki alacsony és/vagy valamilyen vélelmezett (!) származású. Mégis mit akarnál mondani ezekkel, és az mivel vitatkozna?
Ilyen értelemben a 4. és 5. pontot sofort törölném, már ha civilizált embernek szeretnék látszani. Említés szintjén is törölném. Mentegetőzéssel együtt, hogy márpedig te nem bíztatsz senkit olyasmire, ami a fejecskédben megfordult (természetesen szigorúan mások munkássága alapján). Már csak azért is törölném, mert ha így maradna, akkor vajh mennyivel lennék különb azoknál, akikkel emberségességi/morális vitám van?

3) A személyi kultusznak az a jellegzetessége, hogy az elvakított hívőket nem lehet érvekkel meggyőzni (a megfélemlített támogatókat meg nem érdemes), ekképpen az, hogy orbán hazug, hiteltelen, szélhámos, csaló az lepereg. Pont azért, mert személyi kultusszal állsz szemben, nem pedig racionális gondolkodással.
Bizonyára kellemetlenül fog érinteni, de egyáltalán nem te mondod ki ezeket először, nincs is valami nagy revelációértékük – cserébe pont a tények nem érdeklik a személyi kultuszt építőket (meg a bérkommentelőket).
Ha majd arról sikerül valamit mondani, hogy hogyan lehet VALÓBAN lebontani egy személyi kultuszt, akkor visszatérünk a nemzetmentésre. De momentán elég nagy koponyák se nagyon tudnak mást mondani, minthogy megfelelő oktatás a megelőzés. Ja, hogy az pont nincs. Szívás.

4) Összességében az A, B, C pontok jó kis kövér közhelyek. Kábé mindenki tudja őket, aki épp nem a kultuszépítéssel van elfoglalva.

Így nehéz lesz nemzeti feltámadást építő ötletbázisnak lenni, pedig eskü, szurkolnék. Már ha picit konkrétabban tudnám, melyik feltámadásban is tetszik hinni. Merthogy kurva sok van belőle a piacon. Mondhatni túlkínálat van nemzetmentő ötletadóból – az eredmény meg kábé látszik.

PS: Közismert bérkommentelőkkel / idiótákkal az ember nem áll le vitázni, mert lehúzzák a színvonalukra. A valamely birca névvariánst tartalmazó végtelen számú account kb. évek óta kiverekedte magának fáradságos munkával, hogy komoly ember csak görgessen a láttán. Rendesebb bloggazdák megkímélik ettől is az olvasót egy *birca* banneléssel.

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.11. 07:52:04

@bircaman szerkesztő maxval: Te minden poszthoz ideirod ezt? Nagyon faj?

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.11. 07:55:07

A szemelyi kultusz altalaban onmaga dugajaba dol. Csak gyozzuk kivarni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.12.11. 11:25:42

@hungarisztan: Helló!

alapvetően e cikk egy ötlet, útmutató akart lenni. Olyanra terveztem mint a legó, hogy akinek nem tetszenek egyes pontok, azokat elhagyhatja.

Nem hiszem hogy föltaláltam volna a spanyolviaszt, azt viszont igen, hogy ráirányítom a figyelmet a lényegre: Ahol a személyiségi kultusz a lényeg, ott kár az alvezéreket támadni.
Nagyon egyszerű.

Azért írtam személyiségit személyi helyett, mert szerintem a személyi kultusz valós adottságokon alapszik, míg a személyiségi egy koholt, csinált valami. Putyin tényleg tud vezetni egy repülőt, versenyautót, stb. Orbán világéletében egy fölépített ember volt.

Nagyon sajnálom ha az ilyen-olyanra érzékenyeknek megsértettem a lelkivilágát.

"Ha majd arról sikerül valamit mondani, hogy hogyan lehet VALÓBAN lebontani egy személyi kultuszt, akkor visszatérünk a nemzetmentésre."

A mostani orbán körül kialakultat úgy, ahogy leírtam. Nem hiszem hogy a személyi kultusz alapjában és minden egyes helyzetben rossz dolog lenne, de az orbán körüli feltétlenül az.

"A személyi kultusznak az a jellegzetessége, hogy az elvakított hívőket nem lehet érvekkel meggyőzni (a megfélemlített támogatókat meg nem érdemes), ekképpen az, hogy orbán hazug, hiteltelen, szélhámos, csaló az lepereg. Pont azért, mert személyi kultusszal állsz szemben, nem pedig racionális gondolkodássa"

1) Bármely közösségben ha a vezetőt a közéletben huzamosabb ideig támadják, az nyomot hagy rajta, így vagy úgy.

2) a cikk arról is szól, hogy pont NINCSEN eképpen megtámadva. Sehogyan sincs megtámadva.
Az rendben ha a fideszhívők kultikus figurának tekintik, de az ellenzék azért már ne tekintse annak. Mert annak tekintik.

Ha még csak nem is támadják az orbán kultuszát, akkor honnan várhatnák hogy lesz itt valami?

Vagy ha orbánt csalónak/hiteltelennek stb tekintik és nem beszélnek róla kor honnan várják hogy a nép ezt fölfogja? telepátiával érezzenek rá, hogy az orbán milyen mutyikra bólintott rá?

Nevetséges.

A kimondott szónak ereje van. A kimondott igazságnak pedig HATALMA. Az ország pont azért tart ott ahol, mert alapvető dolgokat nem mond ki senki. Az alapvető dolgokat egyike, hogy orbánnak kultusza van. A kultusz lebontani pedig csak a kultikus figura leleplezésével lehet.
"A király meztelen!"

Akármennyi vélt vagy valós hibája van az írásnak, ezt akkor is föl lehet fogni belőle, ha egyébként minden másban tévednék. Egyébkét bármikor és bárkinek lehet jobbat írni helyette.

lobster thermidor 2015.12.16. 09:08:26

@bircaman szerkesztő maxval:

Ha te lennél az ország...!
De szerencsére még se te, sem Orbán nem vagytok Magyarország. Legfeljebb egy korábban szebb kilátásokkal kecsegtető korszak torz képződményei vagytok, akik még csak többségben is a választási rendszeren elkövetett aljas manipulációk miatt vagytok.

2015.12.30. 13:04:47

@hungarisztan: Nézd, abban valószínűleg igaza van, hogy a legnagyobb probléma a személyi kultusz kialakítása. Míg 2001-ben, 2006-ban le lehetett győzni Orbánt, ma már nem megy bele ilyen szituációkba. Pedig az első négy éves etapban sem tűnt úgy, hogy rosszul gazdálkodtak volna. Leginkább az a kérdés, hány főből áll az a szféra, aki vakon hisz benne? A fanatikusokat nyilván nem lehet elrettenteni. De vajon mennyi lehet azok száma, akiknek már a tyúkszemére lépett (áttételesen) ? Mennyien vannak, akik alternatíva hiányában hívei a rezsimnek?
Orbán eddig 19-re lapot kért, és bejött neki....meddig tart ki a szerencséje?
Itt ami az igazi gond, hogy Orbán lelépése után nincs Fidesz, de nincs igazán alternatívája sem.
Tehát Orbánt megbuktatni jó lesz félnetek nem kell.

2015.12.30. 13:08:01

@lobster thermidor: Ne húzd fel magad. Birka nem létező Orbán hívő. Fizetik. Figyeld meg, érzelmet sosem visz a vitába. Hidegen hagyja, ha szidod vagy gyalázod. A bevétele így is, úgy is megvan, minek folytasson érdemi vitát? Beböfög valami hülyeséget, amitől kiakadunk páran, aztán elégedetten hátradől....

2015.12.30. 13:15:15

@Nemzetstratégia: Ugyanoda jutottál: nincs alternatíva. Kell egy személy, aki képes Orbánnal meccselni... Sajnos lejáratásban a fidesz jobban felkészült, mint bárki....Meggyesi, Gyurcsány, Horn, Bajnai, Oszkó, mind KGB-s módszerekkel kerültek a süllyesztőbe.
A különbség, hogy a fijjug fel vannak rá készülve, hogy fapofával válaszoljanak: geci vagy! Tudom, és? Sajnos a híveiknek tetszik, hogy az önbecsülés már Jókainál elvész az országban. Itt nem kell önmagadra büszkének lenni, elég, ha származásodra vagy az!

2015.12.30. 13:17:58

@lobster thermidor: Egyébként zseniális a fazon, már a nickjét is úgy választotta meg, hogy kiröhögd. Ezzel válaszra ingerel, ami növeli az értékét. Ha ignorálná mindenki, a fidesztől sem esne le annyi, kénytelen lenne nicknevet váltani. Kíváncsi lennék az újra. Az is lehet, hogy nem egy személy, ahhoz túl aktív. Az egészet a fidesz agytröszt találta ki....

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2016.01.01. 15:12:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ha a vezér szélhámos, csaló, gazember, becsapja az embereket és a strómanjain keresztül -akit teljesen ex has nevezzünk mondjuk mészáros lőrincnek - milliárdokat sikkaszt el magának, akkor nála bárki alkalmasabb, aki ezt NEM CSINÁLJA.

Az hogy "mégis, ki legyen az alternatíva" most figyelj: KÉRDÉS TECHNIKAI SZINTRE ÁTTOLÁSA.

Vagyis, minden aki ezt mondja, valójában így "érvel":

Rendben van ha orbán ezt csinálja, MERT NINCS ALTERNATÍVÁJA. Tehát rendben van a lopás, csalás, sikkasztás, ha nincs alternatíva? aki így gondolkodik, arra rá lehet fogni hogy bűnöző. Jól jelzi egyébként, milyen mélyre süllyedt a közbeszéd színvonala.

Másik dolog: én olyat még nem halottam, hogy a miniszterelnöki pozíció tartósan betöltetlen maradt volna. Te igen?

Ez az "alternatíva"-hülyeség egy nagy kavarás. Valószínűleg a fidesz propagandagépezete kitalált valami baromságot, s most minden boldog-boldogtalan úton-útfélen ezt papagájkodja.

Göntér László 2016.01.07. 08:45:34

Az alternatívák azt hiszem, hogy "nagyjából" készen vannak, és rögzítettek a ktkj. jelű blogban, amiről az alábbiak adnak ízelítőt.
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese
ktkj.blog.hu/2011/09/26/merlegen_a_kepviselok_es_a_kepviseleti_intezmenyek
ktkj.blog.hu/2015/02/22/a_partok_alkonya

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.03.20. 14:37:43

@Nemzetstratégia: rűskosionál is koholt volt a személyi kultusz

amúgy jó meglátások voltak a posztban, azt hittem azért írod a személyiségi kultuszt, mert orbán putyin személyiségét másolja.

kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

amúgy mi a helyzet veled mostanában? 2016 óta nem írtál?
süti beállítások módosítása