Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

Origó

2013. február 12. - Nemzetstratégia

1. Mi a neonacionalizmus? 

A nemzet céltudatos újjáépítése csak úgy lehetséges, ha az új magyar szellem, amely a nemzet legjobbjainak lelke mélyén lappangva él, az öntudat világosságára pattan s szilárd célkitűzéssel közös munkában gyakorlatilag is hatékonnyá válik.
A magyar nacionalizmust az új viszonyokhoz mért tartalommal kell megtölteni, a lényegében megváltozott bel- és külpolitikai helyzethez szabni. Ezt az új magyar lelket formálni hivatott ideológiát nevezi Klebelsberg neonacionalizmusnak.

Mit jelent ez az új célokat kitűző eszmekör, egyben nemzetnevelő pszichotechnika? «A pozitív, az aktív, a produktív, a konstruktív emberek szolidaritását; a munkás, az alkotó emberek szent összefogását a rombadőlthaza újjáépítésének nagyszerű munkájában; öntudatos összefogást a kritika túltengéseivel, a hiperkritikával s általában a negatív emberekkel szemben.

A neonacionalizmus a korábbi idők szónokló, ünneplő, civódó és kesergő hazaszeretetével szemben a munkás hazaszeretetet hangsúlyozza. Épúgy szembeszáll a jogosulatlan önámítással, mint a nemzet önbizalmának kishitű lefokozásával; épúgy szembeszáll a naiv optimistákkal, mint a baljósokkal és a kétségbeesés apostolaival. Elsősorban a tudás erejével meghatványozott munka kultuszát iparkodik szolgálni.» A nemzeti megújulás e programmjának szerzőjét főképen a jelzett irányelvek megvalósításának konkrét kulturális eszközei érdeklik: hisz a nemzeti lélek átformálása főképen ezek útján mehet végbe.

(Kornis Gyula: Nemzeti megújhodás, Bp, 1929)

letölthető:

http://mtdaportal.extra.hu/books/kornis_gyula_nemeti_megujhodas.pdf


2. Mit jelent a mai magyarnak a neonacionalizmus?

A magyar nagyság szolgálatába állított képzelőerő és ítélőerő kettősségét, amely mint a dinamó váltakozó pólusai, az alkotóerőt galvanizálja a magyar néplélek arra fogékony tagjaiban.

Meghatározott (konkrét) programokról és elképzelésekről van szó, a lehető legelfogultságmentesebb és -szárazabb előadásmódban tárgyalva. Bárki hozzászólhat, kiegészítheti, bírálhatja. Célunknak kell lennie, hogy lego-módra összerakható és cserélhető elemrendszerről legyen szó, mellyel mindenki szabadon egészítheti gondolkodását, ill. amelyhez  mindenki szabadon adhat hozzá.

3. Mik magyar nemzet vagyonosodásának lelki feltételei?

A nemzet vagyonosodásának vannak lelki feltételei is, melyek megszerzésére tudatosan kell ránevelnünk az új nemzedéket. Ezek oly erények, melyek hiánya országunkban különösen szembeszökő: a szorgalom és szívós kitartás, kezdeményező erő és elhatározó képesség, tárgyszeretet és alkotóvágy, üzleti morál és takarékosság. A régebbi cifranyomorúsággal, a «fenn az ernyő, nincsen kas» könnyelműségével végre szakítanunk kell. A tékozló, mulatós magyar múlt örökségeképen még mindig túlságosan igényteljes az életmódunk, túlsok a dínomdánom, a sírvavigadás hejehujája. Trianoni országunk egy birtokát vesztett földesúr, aki még mindig ragaszkodik az úrhatnámság külső feltételeihez. Kopott díszmagyarunktól nem tudunk megválni; a hozzá való ájtatos ragaszkodás komikummá ferdül: életszínvonalunkat nem tudjuk összhangba hozni vagyoni állapotunkkal.

(uo, 16.old)

Mi a neonacionalizmus rövid összefoglalása?

Nagyszabású és tervszerű nemzeti munkaprogramm, ennek fokozatos jmegvalósítása, a közvélemény ilyen irányú állandó formálása, szervezett munka és fegyelem: ez a neonacionalizmus kátéja. A hazafiság nem új fajának kiagyalása, hanem az örök nemzeti gondolatnak tervszerű cselekvésbe szökkentése.

(uo, 32. old)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr235072839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása