Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

Orbán Viktor személyiségének főbb jellemzői

2013. október 24. - Nemzetstratégia

Nehéz helyzetben van az ember, ha pszichológiai véleményt kell megfogalmaznia, többféle szempontból is.

Egyrészt mivel Magyarországon a pszichológiai közműveltség a béka hátsója alatt van, másrészt pedig mert ennek következtében a lehető legegyszerűbb, biológiai vulgármaterialista megközelítések vannak elterjedve.

Harmadrészt: nem vagyok pszichológus, bár a főbb lélektani megközelítéseket az emberi személyiséghez elég jól ismerem.

A főbb csapdákat szerintem úgy lehet elkerülni, ha mindig az illető saját szavaiból indulunk ki, és abból vonunk le következtetéseket.

Ami a módszertant illeti: a Dr. Taibi Kahler És Paul Ware pszichológusok által kifejlesztett karakterológiát alkalmazom, amit a NASA asztronauta-jelöltjei kapcsán fejlesztettek ki a 70-as évek elején. Akit érdekel, bővebben utánaolvashat itt és itt, (két külön szempontból, egyik inkább szakcikk, a másik ismeretterjesztő hangvételű) meg persze még számtalan helyen. A módszer Kahler által kifejlesztett változata a "Process Modell Communication™" (PCM), míg Dr. Ware ezeket a hagyományos pszichológia személyiségzavaraihoz kapcsolta hozzá.

Szétfeszítené ezen írás kereteit, ha mindegyik Kahler-személyiségtípushoz hozzárendelnénk a Ware-féle megfelelőjét, ezért először jussunk eredményre, utána bejelöljük, az adott Kahler-féle személyiség a hagyományos pszichológia mely személyiségzavarnak feleltethető meg.

Térjünk a tárgyra. Az interjúban elhangzott szövegek mire utalnak, a hétköznapi megfigyelés, és a Kahler-féle karakterológia szempontjából. Itt nagyon röviden azt érdemes tudni, hogy 4 főbb parancs van, a "légy erős" (légy jó valamiben, időd és fáradtságod jelentős részét erre áldozva), "légy tökéletes"  (csinálj mindent a szabályoknak megfelelően) és a "szerezz örömet másoknak", valamint a "próbálkozz keményen".(légy mókás, vicces, játékos).  (Van még egy ötödik is, a "siess!", de az nem játszik szerepet a különböző személyiségtípusok kialakulásában.)

Alábbiakban az interjú, a közbevetéseimet az olvashatóság kedvéért színessel jelzem.

"apám hihetetlenül megvert -másnap alig tudtam fölkelni" (00:32 tájékán)

Orbán apja egy erőszakos, agresszív ember, nem tűri hogy nemet mondjanak neki -ez egy "légy erős" parancsot föltételez, ami valószínűleg családi kapcsolat (öröklődés) révén a fiára is kiterjedt.

Apám ilyen szempontból... egy erőszakos ember (00:57 táján)

Íme a megerősítés, Orbán saját szájából. Köszönjük, menjünk tovább.

"minden délután edzésre mentem, néha még szombaton is"

vagy a felgyülemlett agresszió (légy erős), vagy pedig a kötelességérzet (légy tökéletes) miatt. Kétesélyes, menjünk tovább, talán letisztázódik a későbbiekben.

"skizofrén hajlamom, képes voltam teljesen kívülről szemlélni magam"

A skizofrén már elmebetegség-közeli, itt inkább skizoid hajlamról van szó, végsősoron igaza van (az egyik-skizofrén- a másik -skizoid- szélsőséges formája) - a skizoid tényező egyértelmű "légy erős"-parancsot jelent. Tehát ezt biztosra állíthatjuk, hogy benne van Orbán személyiségében.

"Büszke voltam, hogy egyből fölvettek a KISZbe"

Nem mondja ki, hogy azért büszke-e, mert olyan erős volt (légy erős), de lehet azért volt büszke, mert mindent jó csinált (légy tökéletes), vagy pedig mindkettő miatt -nem egyértelmű

"Mi azon voltunk, hogy csináljunk jó KISZ-életet"

Egyértelműen: "szerezz örömöt másoknak"-parancs, Ez a kettő eddig összerakva a "Promoter" (előmozdító) típust rajzolja körül : légy erős + szerezz örömet másoknak. A "Promoter" másik oldalról (a Ware-féle karaktertípus alapján)nézve pedig az Antiszociális személyiséget vetíti elénk. Ezt később kifejtjük, de előtte hallgassuk végig a videót.

"van pénz, van klubhelyiség, rendezvényeket lehet csinálni, miért ne csináljuk ezt jól"

egyértelmű "szerezz örömet másoknak"-parancs

Amikor a "kulturálatlanságról" beszél, látszik rajta hogy őszintén keresi a kategóriát, őszintén erőlködik, amibe be tudná sorolni magát -"légy tökéletes"-parancs.

"Ami ennél sokkal jobban vonz: szeretnék egy-két évet könyvtárban ülni, tanulni"

Ismét a "légy erős"-parancs, ebben az értelemben: légy elismert szaktekintély az államelmélet terén

"tanítani"

egyértelmű "Promoter" - magatartás: elősegíteni, hogy a "tudás" minél szélesebb körben elterjedjen. Légy erős + szerezz örömet másoknak.

összefioglalás: a megfigyelt jelek alapján a legelőször és legnagyobb súlban megjelent beszédelemek a léy erős + légy tökéletes-parancsokra engednek következtetni. ebből levonhatjuk a következtetést, hogy e két parancs határozza meg OV személyiségét. e két parancs együtt pedig az "előmozdító" (Promoter) típust adja ki

A föntebbi egyik idézett angol nyelvű cikk idevágó részlete az Elősegítő (Promoter) típusról:

A “promoter” is resourceful, adaptable, charming, and persuasive.  They are the typical used car salesman.  Unfortunately, they don’t learn from their mistakes, and when put under pressure are often impulsive, irresponsible, explosive, and vengeful.  They make up only five percent of the population with sixty percent of them being men.  This is a very dangerous personality type for an astronaut to have. 

Magyarul: Az "előmozdító"-típus leleményes, rugalmas, sármos és meggyőző. Ők a típikus használtautó-kereskedők. Sajnos, nem tanulnak a hibáikból, és nyomás alá kerülve gyakran impulzívak, felelőtlenek, robbanékonyak és bosszúállók lesznek. Csak 5%-át teszik ki a lakosságnak, amiből 60% férfi. Ez egy nagyon veszélyes típus asztronautának.

If you want them to listen, talk their language - Kahler ...


Itt található egy újabb karakterleírás, érdemes elolvasni. A pdf-böngésző szerinti 13. oldalon (a belső számozás szerinti 20. oldalon) kezdődik.

"Promoter

Promoters exude authority, energy and even charisma, and are able to enthuse and motivate others and lead them by giving clear directions.  Promoters don't need to convince others by thorough, persistent reasoning.They intuitively know how to get to the other person abd re charmingly persuasive. They are adaptable and tough, and willing to invest  everything they have, when they smell a fast and profitable deal. They show iniative, get things going, take risks and have fine antennae for promising opportunities. They hate long drawn-out discussions and endless meetinngs to come to a decision - they like speed, excitement and challenges and live by the motto: "If you can't stand the heat, get out of the kitchen!" Their understanding of Darwin is: "The fittest survive and good riddance to the weaklings!"

Promoters enjoy showing off what they have. They like to drive fast, flashy cars and wear designer outfits, and they don't mind dropping names. If something goes wrong, they shake it off and are ready for new action. They are always looking forward and don't waste time with painful regrets, analysing what went wrong yesterday. A quote from T.S. Eliot might be a Promoter's motto: "Only those who will risk going too far can possibly find out how far they can go."

E bejegyzést részletről-részletre szeretném lefordítani, ami számunkra nyilvánvaló, az a következő megjegyzés:

"They hate long drawn-out discussions and endless meetinngs to come to a decision"

Vagyis: Utálják azon helyzeteket, amikor hosszúra nyújtott vitákban és végtelen tárgyalásokban születik döntés.

A videó utolsó mondatát ajánlanám mindenki figyelmébe:

"Tehát az, hogy elmenjek, zárt ajtók mögé tárgyalni és ott politikai eredményt érjek el nyolcórai kemény tárgyalásokkal, ehhez nekem nincsen kedvem. Ez nem az én világom."

Tehát: 99,99%-os biztonsággal elmondhatjuk, hogy Orbán a "Promoter", az "Előmozdító" alaptípusába (base personality) tartozik. Fontos megemlíteni hogy erre még rájöhetnek különböző személyiségrétegek (a többi 5 típusból), de ha stressz éri az illetőt, visszasüllyed az alapszintre. Ezen személyiségrésze tehát a legfontosabb.

Annak minden erényével és hibájával együtt.

A későbbikben igyekszem kifejteni, mit jelent ha valakinek Antiszociális hajlamai vannak. Ez ugyanis a Ware-féle karaktermegközelítés, a hagyományos pszichológia nézőpontjából.


Utószó: akit részletesen érdekel a Kahler-Ware féle személyiségelmélet, az megtalálhatja rövid összefoglalását itt:

The Treatment of Personality Adaptations Using Redecision Therapy, In: Handbook of Personality Disorders Theory and Practice - szerk:Jeffrey J. Magnavita, John Wiley & Sons  2004, 194-220. old

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr945597459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2013.11.02. 08:31:41

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy egy frusztrált, beteg személyiség, amely rezonál a társadalom pszichés betegségeire, ezért olyan népszerű. A gond csak az, hogy mivel nem tudnak és nem akarnak szembenézni saját személyiségük sötét oldalával, egyre inkább beássák magukat saját beteg állapotukba, ami időnként robbanásokhoz vezet és ilyenkor jön a busongó Trianon-szindróma.

peterd127 2013.12.03. 14:29:33

@Lexa56: a másik oldal csuklóbólnácizása is ilyen

ezek őszintén szólva nem nagy felfedezések ;)

Lexa56 2013.12.04. 18:57:11

Nem is újdonságnak szántam :)))

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.11. 08:02:49

Nem erdemes a videoi alapjan elemezgetni. Akkor anno amikor keszitettek, ilyen volt. Azota mar o maga is annyit hazudott, hogy szerintem nem is tudja mar mi az igazsag.
süti beállítások módosítása