Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

A nemzetállamról - válasz egy interjúra

2015. január 29. - Nemzetstratégia

2015 jan. 27-én megjelent egy interjú Alekszandr Dugin "filozófussal, szociológussal és politológussal aki a Nemzetközi Eurázsiai Mozgalom vezetője és az eurázsianizmus ideológiájának egyik alap gondolkodója" az Alfahíren.

Térjünk a tárgyra. Dugin szerint:

"Őszintén hiszem, hogy a nemzetállamok kora lejárt. Jóval több etnikum létezik, mint nemzet, és maguk a nemzeti határvonalak ebből kifolyólag mindig igazságtalanok. Ezért van újra itt az ideje a Birodalmak létrehozásának."

Mindkét állítás vitatható. Logikailag semmi sem zárja ki ugyanis, hogy minden etnikumnak saját országa lehessen. A "nemzeti határvonalak" sokszor természetes történelmi fejlődés eredményei. Magyarország egy kivétel, méghozzá európai szinten is kiugrón az, hiszen nálunk élnek legtöbben az önkényesen megállapított határokon kívül.De ebből még nem következik hogy 1) a többi megállapított határvonal is önkényes ("mindig igazságtalan") 2) egy népnek ne lenne joga saját államot alkotni.

Amennyiben új "Birodalomról" elmélkedünk, egyáltalán nem mindegy hogy ki irányítaná ezen új Birodalmat. A magyar számarány a Kárpát-medence mostani összlakosságán beül a 40%-ot sem éri el. Mi garantálná, hogy a mi kezünkben lenne a vezetés? Mert ugye ha mondjuk az osztrákok vagy románok vagy lengyelek, vagy minket kihagyván több népcsoport irányítaná e birodalmat, az már nem tűnik olyan irigyelnivaló helyzetnek. Hiába lenne az összes magyar egy államalakulaton belül, ha nekünk jutna az alárendelt szerep.

Dugin példája valamiféle kimondatlan egyenlőséget feltételez a birodalomalkotó népek között. Namármost a történelem folyamán egy sosem volt így. Nézzük csak meg a mai kor Oroszországát, ahonnan valószínűleg Dugin az ihlet egy részét meríti: az államnyelv orosz (és nem ukrán, fehérorosz, kazah, türkmén stb), az írás cirillbetűs (és nem latin, kínai vagy egyéb), a hivatalos egyháznak számít a görög ortodox (és nem katolikus, görögkatolikus, protestáns, buddhista). Vagyis Dugin nagy önbizalommal előadott frázisait mag a valóság cáfolja meg.

"Ha mondjuk Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, meg talán a Volinyi terület és Ausztria is egységessé válna, akkor az magába gyűjtené az összes magyart, vagyis etnikailag minden visszaállna a Trianon előtti időkre. Mindez például nemzetállam keretében szerintem nem lenne lehetséges"

Volt egy ilyen jellegű Birodalom nagyjából a kérdéses helyen, a Habsburg-birodalom az I Vh. előtt, és pont a különböző népek eltérő irányultságai és elképzelései robbantották szét. A mostani EU is hasonló konstrukció, érdemes megnézni az EU-szkeptikus pártok erősödését, de a putyini Eurázsai Únió sem akkora buli mint amilyennek látszik, lásd Lukasenka (belorusz elnök) nemrégen elejtett megjegyzéseit, pl. itt, itt és itt. Nagyon érdekes hogy akár még pár hónapja is a helyzet teljes ellentettje volt a mostaninak, ebből is látszik hogy az ázsiai "demokráciák " mennyire ingatagok tudnak lenni, amikor egyszemélyi vezetésben összpontosul a hatalom, és a vezetőek épp nem teszik valami, sokszor évtizedes folyamatok borulhatnak miatta.

A világ egyetlen igazi föderális állama Svájc. Ott  egy nép alkotja alakosság kétharmadát: a svájci német. Azt is vegyük hozzá hogy a hegyes-völgyes vidék sokkal könnyebben védhető (elzárható, az ellenség számára nehezebben kiismerhető, alapvetően barátságtalanabb -hidegebb, szelesebb éghajlatú stb), számos történész állítja hogy az athéni, svájci, és egyéb (pl. délkelet-ázsiai) államok valójában a hegyvidéknek, és a hegyvidéki létszemléletnek (alapvetően individualistább, anarchisztikusabb, míg a síksági ill folyóvölgyi kultúrák az összefogásigényes tevékenységek miatt /pl. öntözés, szántás-vetés, aratás/ sokkal kollektivistábbak) köszönhetőek.

Minden más állam Svájcon kívül valamilyen mértékben egységes, központosított rendszer. Amiről Dugin álmodozik, jelenleg sehol a világon nem létezik, és a sokféle nemzet egymást feszítő ereje miatt nem is fog létezni.

A magyar fejlődés útja a nemzetállam. Ezt tagadni nemcsak ostobaság (logikailag téves), de a magyar érdekkel szembemenő is.

Pár érdekesség még: Dugin szerint Zbigniew Brzezinski  (Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója) és emberei irányítják az orosz kormány munkáját. Ráadásul úgy hogy ennek (egyelőre) nincsenek is tudatában.

"amint megérzik, hogy kontrollálják Moszkvát a beépített hálózataikon keresztül, azonnal döntő csapást fognak mérni rá."

Lehetséges hogy, Dugin több figyelmet kap, mint amennyit érdemel?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr747122339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.02.08. 17:49:21

Logikailag semmi sem zárja ki ugyanis, hogy minden etnikumnak saját országa lehessen."

ez így van, meg "a nemzetállamok kora lejárt. Jóval több etnikum létezik, mint nemzet, és maguk a nemzeti határvonalak ebből kifolyólag mindig igazságtalanok"

ez azért is hülyeség, mert kit érdekel pár igazágtalan határ, ha nekünk pl igazságos?
hogy következik pár rossz sors arra, hogy jó sorsok se legyenek ?

hülyeségeket beszél, viszont ez azt jelenti, hogy mi legyünk orosz birodalom?
mert nyilván nem a magyarokat szánja az élére.

www.jobbik.com/g%C3%A1bor_vona_had_lecture_lomonosov_university_russia

illetve most látom hogy nagy-magyarország és ausztria birodalmáról beszél

"dugin szerint Zbigniew Brzezinski (Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója) és emberei irányítjaák az orosz kormány munkáját."

nincs kizárva hogy így lenne, persze valószínűbb, hogy igaz az, hogy putyin tényleg független az usától és nagyhatalmat akar újra csinálni oroszországból.

murcielago 2015.02.11. 15:41:25

„a nemzetállamok kora lejárt” - ezt nem úgy érti szerintem, hogy amelyik nemzet nemzetként akar megmaradni, az ne tehesse ezt meg, vagy korszerűtlen, vagy gyenge lenne; hanem arra gondol, hogy az új világrend az eurázsiai térségben is – hasonlóan az euro-atlantihoz – elkerülhetetlen, legfeljebb az a kérdés, melyik győzi le a másikat. Ha viszont egy nemzet ilyen módon meg akar maradni, akkor össze kell fognia azokat az etnikumokat, amelyek már nem nemzetek. Valamiféle laza birodalmi függési rendszerre gondolhat, ami azért el kell ismerni, elég meredek (hintapolitikás) magyar szemszögből nézve…

Brzezinski irányítja az orosz folyamatokat – ha így van, nagyon komoly a veszély. Az amerikaiaknál ugyanis (egyébként már Reagan óta) az az álláspont, hogy egy termonukleáris háború megnyerhető. Ha ezt átveszik az oroszok, akkor már csak az a kérdés, hogy a megelőző csapást melyik fél vállalja fel elsőnek. Ki is szivárogtattak most egy haditervet, miszerint Norvégiát és Szaúd-Arábiát érné csapás, a nato, meg lemondhatna a megnyerhető háborújáról…
vilaghelyzete.blogspot.hu/2015/02/ha-haboru-lesz-marciusi-sokk-haditerv.html

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.12. 12:22:42

@murcielago: A történelem iránya nacionalizmus és a nemzetállami eszme erősödése felé mutat. Az egész 19,20, és egyelőre a 21. század is erről szól, de Angliában, Hollandiában és Franciaországban már a megelőző évszázadok is erről szóltak.

Az "új világrend" mint megfogalmazás maszatolás, valójában Amerikáról és csatlósairól van szó. Ha innen nézzük, akkor Ha az USA kiesik, rögtön megdől a "mindenképp valami nagy érdekszféra része kell hogy legyünk" elmélet.

A föderalizmus, amit Dugin hirdet, a "laza összefogás" úgy baromság ahogy van. Mivel ha két laza összefogásban élő államnak nézeteltérése támad?Mi van ha az egyik elkezd fegyverkezni (bármilyen okból)?

Brzezinski nem irányít Oroszországban semmit, itt arról van szó, hogy messziről jött ember azt mond amit akar. Dugint kivágták a Lomonoszov egyetemről, vagyis már nem ő Putyin főideológusa erről van szó. Lehet pont azért, mert Putyinnak elege lett az ilyen színvonalú világmegfejtésekből.

Orosz emberektől hallottam, hogy Duginra márcsak legyintenek Oroszországban, egyszer talán ide is elér a híre. Vagy nem, és akkor még évek múlva is ő lesz itt a sormérték.
:-)

Meyrez 2015.02.12. 16:40:38

A tárgyi interjúban Dugin kicsit zavaros volt, az tény. Lehet, hogy épp kipenderítés miatt, vagy ki tudja, számos ok lehet, nehéz ezt innen megmondani.
Ha most épp kegyvesztett is lett, azt azért meg kell hagyni, hogy az utóbbi években számos alkalommal visszaköszöntek Dugin gondolatai az orosz külpolitikában.

Nem hiszem, hogy véleményét a nemzetállamokról általában véve osztanunk kellene. Mondjuk a mi felfogásunk teljesen más, ő Moszkvából nézi a világot. Amennyire tudom, Magyarországot nem különösebben taglalta a könyveiben, amivel azt akarom mondani, hogy az ő szemszögéből egy kis nép vagyunk a sok közül a kusza K.K.-Európában, gondolkodásában messze vagyunk a fókuszpontoktól.

Az ő ideológiája általában véve teljesen az oroszokra és a pillanatnyi világpolitikai helyzetre (utóbbi 20 év) van szabva, szerintem egy érdekes lehetséges út, amit felvázol az oroszoknak. Persze az sem biztos, hogy nincsenek benne ellentmondások és önellentmondások - de talán érdemes valamennyire ismerni pl. az általa elképzelt "eurázsianizmus" gondolatait, mert mintha az orosz külpolitika elég sok mindent alkalmazott volna ebből.

Hogy mennyire van nyugati befolyás arrafelé? Ez jó kérdés, valamilyen szinten biztosan van egy belső, lobbira és sok minden másra is képes kör. Szerintem ez egy elég erős tényező lehet, persze ezt egy orosztól kellene megkérdezni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.12. 18:29:38

@Meyrez: "Mondjuk a mi felfogásunk teljesen más, ő Moszkvából nézi a világot. "

Igen. Az orosz gondolat a birodalmi gondolat, ahol sokféle népet kell egybefogni, ott nyilván nem lehet kifejezett orosz nacionalizmussal próbálkozni (bár azért erre is történtek kísérletek), mert az csak a többi népet idegenítené el.

"az ő szemszögéből egy kis nép vagyunk a sok közül a kusza K.K.-Európában, gondolkodásában messze vagyunk a fókuszpontoktól."

Igen. Ez azt is jelenti hogy egy magyar újság (alfahír), vagy akár Vona Gábor kedvéért nem kerül neki semmibe a mi jólismert évszázados fájdalmunkat (trianon miatt) azzal kenegetni hogy "milyen jó is lenne ha minden magyar egy országban élhetne". Nyilván jó lenne. Csak nem így.

"de talán érdemes valamennyire ismerni pl. az általa elképzelt "eurázsianizmus" gondolatait, mert mintha az orosz külpolitika elég sok mindent alkalmazott volna ebből."

Mindenképp érdemes ismerni, már csak azért is hogy tájékozottak legyünk :)

Az oroszo-i nyugati befolyás érdekes kérdés, szerintem Putyin erősen kézbentartja a hatalmat, és mivel tehetséges populista, ráérez arra mi kell a népnek (vagy csak jó a PR-osa/közvéleménykutatója), ezért népszerű is, vagyis nem kell tüntetésektől tartania. Meg ugye most fogadtak el egy törvényt arrafelé, amely szigorítja hogy milyen körülmények közt lehet tüntetni. Szóval elég biztosnak tűnik a hatalma, külső ránézésre.

murcielago 2015.02.13. 00:35:57

@Nemzetstratégia:
„Az "új világrend" mint megfogalmazás maszatolás, valójában Amerikáról és csatlósairól van szó” - hát elég homályos fogalom, jóllehet sokakat foglalkoztat. A. D. szerint az új világrend hatása éppen úgy megnyilvánul a jobb-, mint a baloldalon. Sőt, az egész spirituális alászállás (kali yuga) gazdasági ideológiáját (kapitalizmus, szabad piacgazdaság, gazdagok uralma, stb.) éppen, hogy jobboldalinak tartja. El is fordult valamennyire a nacionalistáktól/pánszlávistáktól egy nemzeti-bolsevik irányba. (Lehet, hogy ezért rúgták ki a Lomonoszovról?...Putyinnak azért tekintettel kell lennie a saját, nemzeti oligarcháira is…)

Persze ez a politikai bal-jobb fogalom, szintén nem egy szilárd irányjelző, erre a magyar alkalmazás indifferenciája ragyogó példa…(persze a Konventben még ülésrendet, karzatot jelöltek vele), Dugin ezen a dualitáson felül akart emelkedni (eszmeileg), és ez ezek szerint nem sikerült neki.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.13. 00:54:26

@murcielago: A jobb-balon én is gondolkodtam régebben, szerintem a jobb oldal elsősorban nemzetben gondolkodik, míg a baloldal nemzetköziségben. Ez egy olyan dolog amel elég jó lakmuszpapírnak bizonyulhat.

A kísérletek, amelyek meg akarják haladni a jobb-baloldaliságot is ezen buknak el, hogy ez igenis releváns különbség, persze ez amúgy is csak retorika. Amikor pl. a Jobbik mondta hogy jobboldal-baloldal fölosztás értelmetlen, valójában arra gondoltak, hogy ők a rendszeren kívülről érkező erő, akiket nem lehet hagyományosan besorolni. Trendi.

Az hogy a jobb-bal egy dualitás lenne-e, vagyis filozófiailag a jin-jang, ördögi kör, stb nos ez attól függ. Ha előbb van meg valakinek a politikai nézetrendszere - legalább érzésszinten - és csak utána ismerkedik meg e felosztással, akkor jó. Ha utólag válogatva kezd el magának politikai nézeteket fabrikálni, belső tartalom, érzésvilág, mitológia nélkül, az rossz.

Kétséges hogy egy egyetemi prof mekkora veszélyt jelenthet bárki érdekeire is :) vagy Putyinnal különbözött össze, vagy az egyetemen volt valami belső probléma - szerintem.

Neked és Meyreznek is mondom, régebben ismertem Dugin ideológiáját, de annyira érdektelen volt számomra, hogy elfelejtettem. Spirituális popcorn. Minél többet eszel, annál éhesebb leszel.
Egyszerűen kiment a fejemből.

murcielago 2015.02.13. 10:56:06

@Nemzetstratégia:
Gondoltam, hogy elvi szinten kizárod a vörös-barna irányzatot, de akármilyen furcsa, és nem jellemző a magyar politikai klímára, épp az ukrán konfliktus megítélésében mégis egy platformra került az anarhista-szélsőbal+thürmeri „hagyományos” orosz-tisztelet és az u.n. szélsőjobb+nemzeti radikál álláspontja (, ez még őket is meglepte).

Vagyis mi itt fanyaloghatunk A. D. koncepcióján, a gyakorlat azt mutatja, valami nem stimmel a bevett politikai felosztással. A láthatatlan kéz csak dolgozik valahol a mélyben, akármilyen tiszta fogalmi kategóriákra fittyet hányva…Ezt inkább kiegészítésként mondom, az általad leírtaknál én sem tudnék jobbat javasolni.

murcielago 2015.02.13. 12:56:01

@murcielago:
Összességében egyébként tetszik a blogodban az, hogy nem megy el kilátástalan témák irányába: pl. a liberális-konzervatív dichotómia (ami pl. a mandineren tobzódik szinte), vagy a részben történelmi, részben ma is sokak által képviselt urbánus vs. népies szembenállás, stb.

Azt is megérteni vélem, hogy elkerülni akarja az összeesküvések gyakorlatáról szóló forrásokat (amiket a mainstrem összesküvés-elméleteknek nevez), és inkább egy-egy kiemelkedőbb rendszerkritikust villant fel. Ez utóbbival kapcsolatban nem tudom, hogy ennyi elég-e, egy stratégiának nem kell-e jobban fókuszálnia a lehetséges veszélyforrásokra. Persze szigorúan spirituális popcorn nélkül…:)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.13. 15:06:58

@murcielago: Nagyon egyszerű a magyarázat.

1) Egyrészt nem tudjuk biztosra hogy létezik-e egy olyan globalista háttérelit, amely mindent évekre vagy évtizedekre lezsíroz magának,

2) ha van is ilyen, akkor ellene nem lehet eredményesen küzdeni.

Talán van benne egyfajta önvédelmi reflex, hogy ugye a félelem - esetünkben a folyamatos félelem egy magasabb, gonosz háttérhatalomtól - rombolja, erodálja az Ént.
Másrészről meg úgy gondolom, ha van is ilyen háttérhatalom, akkor inkább ismerkedek meg vele elsőkézből, mint sokadkézből származó források alapján.

Ha van háttérhatalom amivel nem lehet mit kezdeni, inkább tapasztaljam meg saját magam, ha a helyzet úgy hozza, minthogy elolvassak x oldal populáris irodalmat és abból vonjam le a következtetést (és ne tegyek semmi, mert "úgyse lehet semmit se csinálni").

(Meg persze ugyan ha a globalista elitet kicseréljük arra hogy az Amerikát és Európát irányító üzleti körök, mindjárt szétfoszlik a rejtélyesség nagy része is :) Ennyit számít hogy pontosan tudjunk fogalmazni.)

Valamint és ez talán a legfontosabb: szerintem az összeesküvés-irodalom (lényegtelen ez összefüggésben hogy igaz-e vagy sem, amiről az irodalom szól) nagymértékű fogyasztása egyfajta valláspótlék is. "Hit egy magasabb erőben, ami a sorsunkat irányítja."

Nekem nincs szükségem ilyenre, nekem megvan a vallásom. Egyébként is kételkedő hajlamú vagyok. Ezzel kapcsolatban: fontos az emberi lélekben lévő ellentéteket úgy összebékíteni (hit-kételkedés) hogy ne dualizmus legyen, vagyis egyik ellentétből a másikba csapongás (pl. egyszer vakhívő, másszor nihilista), hanem a kettő harmóniája. Egyedül az ésszerű gondolkodás képes erre, ez amit a középkori skolasztika fölismert, és ez ami azóta elveszett.
A gondolkodás, mely hol a hitnek, hol a kételkedésnek ad igazat, logikai szempontok alapján. Mondjuk itt szerintem szerencsém volt, hogy ésszel megáldva születtem, vagyis tudok gondolkodni. Ez aláhúzza annak fontosságát,hogy az ész mennyire fontos alapvető feltétel egy józan lelkivilág kialakításához.

Az orosz szellemi környezet hagyományosan dualista volt, Magyarországon is volt ilyen dualizmus, az elmúlt évtizedekben a fidesz és mszp-szdsz között, ami majdnem gallyra vitte az országot.

Vallási értelemben a daulizmus sátáni minőség egyébként, az isteni minőség a háromosztatúság, Tripartizmus.

murcielago 2015.02.13. 16:26:03

@Nemzetstratégia:

Aha, értem, mégiscsak Oswald volt….

Viccet félretéve – ha ez vicc(?)… - részemről respect, a pszichológiai részével (valláspótlék, bizonytalan tudás, stb.) magam is teljesen egyetértek. Amiben én máshol súlyoznék, az az, hogy Te, vagy én mit gondolunk az elitről, az majdnem-hogy mellékes, valószínűleg még nsa szinten is, azonban a tömegek tudatának (kollektív tudatának és viselkedésének) legkisebb kimozdulása is félelmetes lehet. És a poszt is utal az ingatag ázsiai demokráciára, vagy az euro-szkeptikusok erősödésére. Miért változnak ezek a dolgok (rossz irányba)? Mindenki nem lehet dualista.

Én pl. néhány éve az amerikai közjogi berendezkedést majdhogynem csodáltam és szinte russzofób voltam, (jó mondjuk Turgenyev és Tolsztoj és még néhány mindig kivétel), ma meg pl. azt a nézetet sem tartom hülyeségnek, hogy az EU voltaképpen az új világrend főpróbája és érdemes elgondolkodni a „kétsebességes” EU világtörténelmi tanulságain. Igaz számomra nincs messze a „duális gondolkozás”, de azért ebben jócskán közrehatott más is.

Úgyhogy.., ha írnál az orosz kultúra dualitásáról…(jó, persze, tudom nem szokott beválni, ha valamilyen témát javaslok neked).

Gerilgfx 2015.02.13. 18:04:30

nagyjából egyetértek, kb ugyanezt a témát a blogomban le is írtam pont egy héttel a kérdéses interjú helyett, de inkább a gazdasági vonalra koncentrálva.

Meyrez 2015.02.13. 21:42:56

@Nemzetstratégia:
„Ez azt is jelenti hogy egy magyar újság (alfahír), vagy akár Vona Gábor kedvéért nem kerül neki semmibe a mi jólismert évszázados fájdalmunkat (trianon miatt) azzal kenegetni hogy "milyen jó is lenne ha minden magyar egy országban élhetne"”

Abban egyet értek, hogy orosz szemszögből mi nem számítunk.
De még egy kicsit visszakanyarodva ehhez a témához….:)
Azt gondolom, hogy még sincs szó itt odavetett „ezt kell mondani ezeknek” maszlagról. Dugin és Vona világképe többé-kevésbé hasonló forrásokból táplálkozik (legalább is úgy látom), így ha Dugin egyetlen pillanatra is a helyünkbe képzelte magát, szerintem azt kellett, hogy gondolja, amit mondott. Az alapértékek jó része közös, de egy biztosan: valamilyen szinten szembenállás a modernizmussal, és/vagy sokkal inkább az ebből realizálódó politikai rendszerrel - a (neo)liberális demokráciával.

Persze, ha ebből a háttérből indulva megpróbáljuk jobbítani Oroszország és Magyarország helyzetét, az a részben közös ideológiai indítópont mellett is nagyon más elképzelésekhez vezet.

Van a „spirituális popcorn” jellemzésben valami találó, de szerintem értékes dolgokat produkált az öreg (csak nem rég kezdtem el az egyik könyvét olvasni, szóval még nincs teljes képem), elsősorban arra gondolok, hogy az elméleti nézeteit gyakorlati (értsd: külpolitikai) útmutatóvá tudta alakítani az orosz vezetés számára. Adott egy irányt – ha nem is tökéletes, de elindít az úton.

Azért milyen jó az oroszoknak, hogy van egy Duginjuk! Ha esetleg marhaságokat is mond néha, biztosan előre viszi őket, kovásza lehet az orosz gondolkodásnak.

@murcielago:
a barna-vörös összefogásra az általad említett is jó példa, sőt még ott az új görög kormány is, ami szintén a radikális bal és jobb szövetsége, ami egy első fecske lehet!

Spanyolországra is gondolva azonban úgy tűnik, hogy Dél-Európában inkább a radikális bal képes felállni a hazájáért, s nem a jobb – míg ez nálunk fordítva van, érdekes (történelmi) különbség.

murcielago 2015.02.13. 22:55:44

@Meyrez:
„míg ez nálunk fordítva van”
Mindenütt válságban a baloldal, mivel azok a nagylétszámú munkásosztályok, amik természetes bázisát szolgálták szinte eltűntek, lett belőlük kínai munkás, munkanélküli, vagy fehérgalléros a számítógép mellett. Egyszerűen feladat nélkül maradt az egészen a Kádár rendszer végéig egyébként komoly társadalmi beágyazottsággal, elfogadottsággal rendelkező „tömegpárt”. Ráadásul nálunk – Különösen Gyurcsány – echte liberális/neoliberális gazdaságpolitikát folytatottak, verbálisan pedig csak azokat a szólamokat tolták, ami az elesettek, szegények, külföldiek fülének ugyan kedves volt, de a még dolgozóktól kellett hozzá elvonni a fedezetet. Az emberek azonban nehezen változtatják meg világnézetüket, a szocik pedig kiválóan értettek „a nép nyelvén”, a szómágia az egész munkásmozgalmat végig jellemezte.

Kb. a tb-alapok privatizálási tervénél és az orvos-látogatási díjnál döbbentek rá az emberek tömegesen, hogy szakadék van a beszéd és a tettek között.
Máshol Európában a szocialisták jóval több valódi érdekvédelmi tevékenységet tudtak megőrizni, mai napig több bennük a szoc-dem, mint nálunk.

A görögök jó érdekérvényesítők voltak már az ókorban is, igaz ez kicsit más nép. Meg a temperamentum is. Nálunk a tüntetéseken, ha vannak külföldiek, akkor azok lengyelek, vagy görögök. 45 után is volt forradalmuk, ennek "emlékére" van a görög falunk (Beloiannisz). Nemcsak latinok, hanem ortodoxok is, jobban átlátják a nyugati praktikákat. A Max Weber-i munkaerkölcs azonban erősen hiányos náluk. Logikus az erős baloldal.

murcielago 2015.02.14. 09:04:16

@murcielago:
Bocs: a görögök nem latinok, de eredetükben azért közelebb állnak hozzájuk, mint mondjuk a germánok.

A lényeg, hogy ott van a baloldalnak számottevőbb esélye, ahol több az inaktív, a bevándorló. Nem véletlen, hogy sok helyen a liberálisokkal vannak szimbiózisban: ahol a liberálisok adják az élcát, az ötletet, hogy nyissuk fel a határokat pl.; a szocialisták pedig adják a tömegbázist, mivel jól tudnak beszélni a nép nyelvén. Ennek ellenére demokráciában el tudják veszíteni hitelességüket, mint a magyar példa mutatja, ha teljesen liberális politikát folytatnak és az érdekvédelemről megfeledkeznek.

Szerintem is várható valamilyen átrendeződés a bevett politikai felosztásban, ha a demokrácia még életképes. Egyre jobban keverednek a bal- és jobboldali politikai elemek a centrumban, van ahol már nagykoalíció van (No. pl. konzervatív-szociáldemokrata). Ugyanakkor a demokráciának világos, elkülöníthető alternatívákra van szüksége, legalábbis én így tanultam. (És akkor még a korrupcióról, válságkezelésről és egyéb demokrácia-deficitekről nem is beszéltünk.)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.14. 17:11:22

@Meyrez: szerintem ugyanarról beszélünk, de azért leírom, hogy pl. amikor Rothermere Lord megírta újságjában a "Magyarország helye a nap alatt" c. cikkét amelyben trianon felülvizsgálatát sürgette, idehaza hatalmas pozitív visszhangja lett, tehát nem kell nagy fantázia hogy aki itt trianon kapcsán sebeket akar gyógyítani, az pozitív fogadtatásban részesül.
Duginnak nyilván van esze, tudja hogy minket történelmileg mi érdekel, az is lehet hogy őszintén aggódik a mi népükért, habár filozófusok nem az érzelmeikről híresek, úgyhogy megvannak a kételyeim. Mindegy egyébként.

"ha Dugin egyetlen pillanatra is a helyünkbe képzelte magát, szerintem azt kellett, hogy gondolja, amit mondott."
Az alapján amit képvisel, egyetértek, nyilván a föderális mennyországot adta elő. :-)

Dugin munkája és ebben nyilván egyezik Vonával is, főleg a liberaizmus és a globalizáció kritikájára épül. amivel pusztán a problémám hogy reakciós, vagyis valamivel szemben jött létre.

Én azt tanultam, hogy az emberek közti kapcsolatban és a közlésben a pozitív kommunikációnak van értelme. vagyis ahelyett hogy azt mondja valaki hogy "ez meg az rossz, korrupt, szar stb (lehet hogy az, tökmindegy) inkább egy olyan üzenetet kell megfogalmazni, amely pozitív. Pl. "én azt szeretném elérni, hogy" és fölsorolod hogy mit szeretnél csinálni.

Egy másik nagyon jó módszer, ha elképzeled, hogy milyen országban szeretnél élni. képi világ, érzésvilág. Egy példa:
jobbegyenes.blog.hu/2013/12/28/olyan_orszagban_szeretnek_elni
Ez csak egy közelítés, TE milyen országban szeretnél élni?, Tovább lehet fűzni, új gondolatokat megfogalmazni, stb. Valahol itt kezdődik a Szuverén Egyéniség szerintem, hogy van saját elképzelése.

"Azért milyen jó az oroszoknak, hogy van egy Duginjuk! Ha esetleg marhaságokat is mond néha, biztosan előre viszi őket, kovásza lehet az orosz gondolkodásnak."

Teljesen egyetértek, Dugin szembeötlő hibái ellenére is nagy formátumú gondolkodó. gondolj bele hogy egy százmilliód orosz nép termelte őt ki. Mi lenne, ha mi magyarok lennénk ennyien, hány ilyen formátumú gondolkodónk lenne?

@murcielago: bocs hogy nem válaszoltam, éppen egy új bejegyzést gépeltem.

"ortodoxok is, jobban átlátják a nyugati praktikákat."
de még mennyire :)

murcielago 2015.02.15. 00:16:42

@Nemzetstratégia:

Igazad van, nem kell ortodoxnak lenni, ha görögnek születtél és egyszer arra ébredsz, hogy az IMF és az EU úgy adna hitelt, amivel a korábbi tartozásaidat törlesztheted, hogy zálogjogot jegyezenek be szigeteidre és kikötőidre, hogy úgy érezhesd: ebból elég.

Baloldali érték 2015.02.18. 10:23:41

"Ha mondjuk Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, meg talán a Volinyi terület és Ausztria is egységessé válna, akkor az magába gyűjtené az összes magyart, vagyis etnikailag minden visszaállna a Trianon előtti időkre. Mindez például nemzetállam keretében szerintem nem lenne lehetséges"

Vehetjük példának a 18. századot?
A történelemkönyvekben a csúnya Habsburg elnyomás időszakaként szerepel. Valójában nagyon hasznos időszak volt a magyarság számára, mert lehetővé tette hogy a számarányunk 20%-ról 40%-ra emelkedjen és megerősödjünk a Kárpát-medencében. Erre már tudott építeni a reformkor és a dualizmus időszaka a maga nemzeti eszméjével.

Az 1700-as évek csendes fejlődésére szükség volt, hogy a török háborúkban félig kiirtott magyarság képes legyen megerősödni, elfoglalni korábbi helyét. 150 év kellett, hogy politikailag is egységes, meghatározó pozícióba kerüljön a magyarság. Ma is egy ilyen időszakra lenne szükség, de sajnos aligha jön már el.

Trianont már nem lehet nemzeti alapon visszacsinálni, az a hajó a II. vh. végével elment.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.02.18. 21:35:19

@Baloldali érték: Az írek száma is emelkedett az angol elnyomás alatt (egy ideig), mégsem szeretik annyira az angolokat.

"Az 1700-as évek csendes fejlődésére szükség volt, hogy a török háborúkban félig kiirtott magyarság képes legyen megerősödni, elfoglalni korábbi helyét."

Az igazság ezzel szemben hogy habsbugok ott telepítettek be idegen nemzetiségeket egy tömbben, lehetőleg a határ mellett, ahol csak tudtak.

1735-ben fegyverrel akadályozták, hogy magyarok vonuljanak be Bácskába.

Még egy dolog: attól hogy a magyarság évszázadok óta nálánál sokkal nagyobb malomkövek közt őrlődik (és így kompromisszumokra kényszerült), még nem jelenti azt hogy e kompromisszumok szükségszerűen jók, a magyar érdeket és értéket elősegítők lettek volna. Részben néha igen, sokszor nagyrészben meg nem.

"Trianont már nem lehet nemzeti alapon visszacsinálni, az a hajó a II. vh. végével elment. "

A történelem nagy tanulsága, hogy semmi sem tart örökké, mindennek eljöhet az ideje és lehetősége.
süti beállítások módosítása