Alkotó szellem: nemzeti kötelesség!

Magyar Nemzeti Feltámadás

Magyar Nemzeti Feltámadás

A Jobbik és problémái

2015. március 20. - Nemzetstratégia

Van egy veszély.

 

Még nem látszik teljesen, bár a körvonalai ott vannak. Néha előtör, felszínre bukkan, majd eltűnik, csalódottságot, zavart hagyva maga után.

A közelmúltban két ügy borzolta a jobbikosok és Jobbikhoz közelállók kedélyét. Az egyik amikor az egyik jobbikos szervezeti vezető fészbuk-bejegyzése miatt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, elküldte őt egy másik - cigány származású - szervezeti vezetőhöz 'tanulni', a másik pedig a Kulcsár-ügy, amikor Vona Gábor arra kényszerítette Kulcsár Gergelyt hogy vigyen virágot a dunaparti cipőkhöz.

A Jobbikkal két fő probléma van.

Egyrészről, hogy nincs megfogalmazott ideológiája, más néven irányvonala. Irányvonal, ideológia: amit legföljebb négy egyszerű mondatban el lehet mondani.

Ha van megfogalmazott irányvonal, akkor kis túlzással élve a szavazók azt is elnéznék, ha Vona Gábor ill. a Jobbik teljes vezetése minden egyes nap virágot vinne a dunaparti cipőkhöz. MERT TUDNÁK, hogy a hatalomra kerüléshez ez kell, mivel meg lett mondva nekik, és mert tudnák, hogy úgyis az számít amit a Jobbik a kormányon tesz, mert meg lett mondva nekik, és tudnák hogy melyek ama konkrét dolgok amelyeket a Jobbik tenni fog kormányon, és amelyekért a virághordozást a Duna partra elnézik, mert meg lett mondva nekik.

Másrészről: a Jobbik nem uralja már az utcát.Mindenféle baloldali-liberális szervezetek uralják az utcát,s szerveznek tüntetéseket, amelyek bár számra nézve kevés embert mozgatnak, mégis nagyjából annyian vagy többen vannak rajtuk, mint a Jobbikéin.

A Jobbik alapvetően mikroügyek mentén szervez tüntetéseket (mint pl, a devizahitelek ügye), nem pedig nagy átfogó ügyek mellett, amelyek konkrétan minden egyes embert érintenek: szegénység, elviselhetetlenül magas adók, betarthatatlan jogszabályok, korrupció. Ez az egyik hiba.

2006-2010 között a kormány minden egyes ellenzéki tüntetésre, megemlékezésre hatalmas számú rendőrt vezényelt ki. Némely eseményen több volt a rendőr, mint a résztvevő. E környezetben a Jobbiknak könnyű volt rokonszenvet keltenie maga iránt, hiszen mindenki látta, hogy ártatlanul vannak gyűrűbe véve, ráncigálva, mondjuk egy olyan ünnepen (Okt 23, Márc 15) ahová békés céllal gyűltek össze, öltöny-nyakkendőben, beszédet mondani és virágot elhelyezni. Magyarul: a Jobbik és kisebb mértékben a Fidesz is az ártatlanul meghurcolt/megvádolt áldozat szerepét kapta, amely hatalmas előnyt jelentett számukra. Fideszoldalon elterjed közmodás, hogy Gyurcsány egy lottó ötössel ér fel a Fidesz számára. Nos, nemcsak a Fidesz, de a Jobbik számára is.

Ismét kis túlzással élve: a Jobbik 2006-2010 közötti tüntetéseit Gyurcsány Ferenc, vagyis az ő ballépései, balféksége, és nem elsősorban a Jobbik szervezte.

2010 után aztán folytatódott minden úgy, ahogy 2010 előtt szokott volt. A varázs, a méltatlanul meghurcolt áldozat szerepe a ballibek bukásával és a Jobbik parlamentbe kerülésével megszűnt, ezzel együtt a "tüntetést biztosító" rendőrök száma is a töredékére csökkent. A Jobbik időről-időre tett kisérleteket hogy újra sikerüljön tematizálni az utcai megmozdulásokat, (pl. a Károlyi-szobornál, 2011-ben), ezek elég vérszegényre sikerültek, tartós hatás nélkül. Itt a másik hiba: a Jobbik nem ismerte föl hogy 2010 előtt miért tudta uralni az utcát, és 2010 után miért nem.

 

Térjünk vissza az irányvonalhoz. Amennyiben nincs egységes ideológia, annyiban nagyjából mindenki azt képzel bele a pártba, és abba hogy miket fog cselekedni ha hatalomra jut, amit akar.

Amint a Jobbik hatalomra jut, mindenki azt várja majd a Jobbiktól, hogy az ő saját fejében lévő képzeleteket valósítsa meg. És teljesen jogosan fogja ezt várni, mivel a Jobbik nem tette egyértelművé, hogy mit akar majd csinálni, mik az elképzelései.

Teljesség igénye nélkül, a magyar közéletet az alábbi problémák mételyezik:

1) demográfiai válság, a cigányok szaporodnak (és bűnöznek), a magyarok vészesen fogynak

2) teljes káosz és zűrzavar az államigazgatás terén, vízfejű és semmire sem jó bürokrácia, a korrupció uralma

3) teljes zűrzavar az igazságszolgáltatásban, a legegyszerűbb perek is 4-5 évig húzódnak, több százezer oldalas ügyiratkötegekekben elvész az igazság, korrupt bírói kar, korrupt ügyészség

4) a Fidesz által a fontosabb közéleti posztokra (Alkotmánybíróság, Nemzet Bank, Médiatanács, Költségvetési Tanács, Legfelsőbb bíróság elnöke és még sok más poszt) odarakott bólogatójánosok,akiknek egyedüli feladatuk hogy fidesztől különböző kormány esetén ott gáncsolják annak munkáját, ahol csak tudják

5) az inflációkövető nyugdíj és a nyugdíjasoknak adott utazási kedvezmények, amelyek súlyos tízmilliárdokat vonnak el a költségvetéstől és a fiataloktól

6) magyar ipar, pl. feldolgozóipar hiánya

7) a szennymédia mindent elárasztó uralma

8) mindenki az adott törvények, jogszabályok kijátszásra, megkerülésére játszik

 

A Jobbik semmit sem jelentett ki arról hogy e problémákat egyszerűen hogyan oldaná meg, ezért hatalomrajutása esetén törvényszerű hogy a választóik csalódni fognak. Amint a Jobbik a hatalmas reá nehezedő problémahalmazban elkezd béna kacsaként totyogni, onnantól a korábbi híveik csalódása fogja a Jobbikot sújtani. Ami a Jobbik programját illeti, átfogó megoldások és közelítések helyett egy technikai részletekben elvesző halmazt kapunk, amely nem áll össze koherens egésszé.

Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy e rengeteg probléma megoldható-e demokratikus kereteken belül, amikor

a) az egyik kormány négy évét a másik kormány négy éve simán le tudja rombolni;

b) amikor fájdalmas de szükségszerű változtatásokra kerül sor, egy csomó ember megharagszik, pl. mindenki tudja-hogy a gyurcsány-bajnai bukásnak egyik kulcstényezője az volt, hogy a törzsválasztói rétegnek számító nyugdíjasoktól elvették a 13. havi nyugdíjat... mi van akkor ha a Jobbik sikeresen kormányoz gazdasági téren, de magára haragít egy csomó olyan embert, csoportot, akik a saját pecsenyéjüket akarják sütögetni (pl.: oligarchák és híveik), akik a négy év lejártával az ellenzékre fognak szavazni, ilymódon megbuktatva a Jobbikot

c) négy év elég-e ahhoz hogy pl. a semmiből elkezdjünk ipart építeni, pl.a közgazdaságtanban alapvető, hogy egy adott közgazdaságtani politika kb 10 alatt  tudja kifejteni a gyarkorlatban is hatását, feltéve ha addig minden változatlan marad;

d) négy év alatt lehet-e érdemben tenni egy demokráciában a népességfogyás ellen  - ez egyetlen más demokráciának sem sikerült eddigelé, egyetlen egynek sem, pedig gondolom akadtak olyanok amelyek ezt megpróbálták - lehet-e ipart építeni, lehet e a többszázezer vagy talán többmillió, az emberek életét megkeserítő értelmetlen jogszabályt radikálisan leegyszerűsíteni, ésszerűsíteni, átláthatóbbá, érthetőbbé tenni,

és így tovább. Ezen problémák nagy részét még a Jobbik 2014-es programtervezete sem adresszálja.

Valaki szembeszegezhetné: igenám, de a politikai környezet folyamatosan változik, a politikai akciónak is vele kell változnia. Erre a válasz, hogy ezek évtizedes problémák, és ezeket demokráciában jogszabályokkal szokták megoldani. Vagyis: Már most látszania kell annak, hogy mi a megoldás.

 

A Jobbik föltétlenül megérdemli, hogy kormányra kerülve bizonyítani tudjon. A közvéleménykutatások a Jobbik erősödését mutatják. Ez eddig szép és jó. De ha hatalomra jutnak 2018-ban, elképzelés és irányvonal nélkül, akkor legalább akkorát fognak bukni, mint amennyire fényes sikert arattak a választásokon.

A Jobbik problémái ugyanazok, mint 2006-ban voltak. Irányvonal, ideológia hiánya, jövőkép hiánya, szellemiség hiánya. Helyette van egy nagyon erős lelkiség (mi vagyunk a fiatalok! mi vagyunk a jövő! stb), meg ezotéria a Jobbik szellemi holdudvarából (Baranyi Tibor Imre, László András stb), e tagok tevékenysége pedig inkább megosztó mint egyesítő.

A Jobbik a rövidtávú 'összetartás' jegyében mindig elhessegette magától, hogy a fönti kérdésekben egyértelmű nyilatkozatokat tegyen. HA továbbra is így folytatja, e tevékenység nagyon komolyan megbosszulhatja magát, és akármennyi cukikampány meg "szókimondó interjú az alfahíren" sem fog tudni ezen segíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetstrategia.blog.hu/api/trackback/id/tr447286849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobókötél 2015.03.29. 13:29:15

Érdekes írásocska!
Még a negyede sem igaz, még a negyede sincs a realitások talaján!
Gyurcsány bukását nem a nyugdíjasok hajtották végre, mert elvette tőlük a 13. havit, ez így betűnként sem igaz! Gyurcsány bukását saját maga idézte elő, amikor, az írásban is megemlített rendőri jelenlétet említi meg! Nem is a rendőrség túlzott nagyságrendű jelenléte volt a Gyurcsány buktató, hanem az az attak, amit azon az októberi ünnepen, és az azt követő többi megemlékezésnek álcázott tiltakozáson vitt végbe! A jobbik legnagyobb hibája a szakmaiatlanság abban a programnak nevezett szöveggyűjteményben, amit négyévente megjelentet! A jobbik hibája, hogy nem megy az emberekhez, hanem elvárja, hogy a leendő, a remélt választói menjenek a párttá vedlett csapatához! A 2010 választási kampánya legnagyobb hibája volt a jobbiknak, amit azóta folyamatosan folytat, hogy egyáltalán nem törődik az idős korosztállyal! Azzal a korosztállyal amelyik egy egész életet becsülettel ledolgozva, a megengedett lehetőségekhez képest, jól - rosszul de gazdaságilag stabilan tartotta az országot munkájával, még akkor is ha azt a szocializmus (rémének) építése néven tette! Hatalmas szavazó bázis amit nem hajlandó megszólítani, kiknek az érdekében nem hajlandó egyetlen lépést sem tenni, kiknek az érdekeit nem is akarja képviselni! A fiataloké a jövő, szokták volt mondani. Kérdezem mely fiataloké, csak nem azoké akik a nyomor, az éhezés, a munkanélküliség, a lump életmód elől nyugatra menekültek, ahol munkát, emberhez méltó megélhetést találtak? Tény,hogy a jobbik "programja" csak részkérdésekben mutat szakmaiatlan, ezáltal ismét csak rossz lehetőségeket! Változatlanul megmaradt a két rossz közül a kisebb rossz választásának ígérete. Az egykori mozgalom személyi bázisából mára csak az a haveri kör maradt meg a jobbikban, kiket kisebb nagyobb pozícióhoz juttattak a megmondó vezérek! Az a pálfordulás amit a jobbik elnöke lágyabb hangnemnek nevez a politikájukban, nem más, mit a kormányzati hatalomba kerülésének elérése céljából elkövetett árulás, megalkuvás! A jobbik elnöke már forgolódik, keletről nyugatra, nem látván, hogy sem keleten, sem nyugaton a meghatározó politikai pártok, politikusok, nem akarnak a jobbikkal szóba sem állni! És nem azért mert a nehezen tüsszentők nácizzák, antiszemitázák , rasszistázzák a pártot! Nem látnak potenciális politikai erőt, sikerre vihető gazdasági elképzelést a jobbik megnyilvánulásaiban, politikájában! Tény,hogy a jobbik is, mint a többi párt, elveszik az apró részletekben, képtelenek nemzeti értékben gondolkodni! Az un. alulról jövő, a tagság értelmesebb részétől a vezérkar felé javaslatokat meg sem hallgatják, nem is válaszolnak rá, még akkor sem, ha azok jelentős részét, el és közismert szakemberek teszik meg! "Az üres zsák hamarabb összerogyik, mint egy teli zsák!" Ezt a megváltozhatatlan igazságot nem hajlandó elfogadni, elismerni, ezért az ország gazdasági felemelkedésének megteremtésére még kósza gondolataik sincsenek! A kormányzati hatalomba való bekerülése érdekében már megköttetett az a választási háttéralku, amit a jelenlegi kormányzó párttal kötött! Ez áll a jobbik lágyabb, "cukisabb" jelenlegi politikája mögött! Sem konkrét gazdasági, sem konkrét külpolitikai, kereskedelmi irányvonala nincs a jobbiknak sem, akár a többi pártnak sem! Ezt igazolja,hogy már az EU tagságunk kérdésében sem a kilépést, hanem a tagsági viszonyunk szerződésének átdolgozását emlegeti Vona, minden konkrétum nélkül! Egy svájci független állam álmáról tesz nyilatkozatot, nem tudva, nem ismerve, vagy nem is akarva, hogy amelyik állam, más államokhoz, még ha csak időnként is, de kölcsönért folyamodik, soha nem lesz, nem lehet szabad, független! Az energia politikában nem csak járatlan és szakmaiatlan, hanem egyértelműen az ország hosszútávú függőségét támogatja! A korrupció, a politikus bűnözés elleni katyvaszában előbb a saját háza táján nézzen szét, tegyen rendet! A jobbik, mint a pártok mind, eltávolodott attól a nemzeti nacionalizmustól, melyet indulásakor meghirdetett, amely nélkül nem lehet sem radikális, sem nemzeti,és amely mögé a nép egységesen oda állna! Párt nem tud, és soha nem is fog csak pártérdekeket képviselni! Nem tud, mert a képviselő nem a választóik érdekeit képviselik, és főleg nem szolgálják a nemzetet! Van egy rész fenti írásban ami nemcsak furán hangzó, hanem teljességgel zagyvaság is!
süti beállítások módosítása